Bułgaria: Centroprawica nadal u władzy? (akt.)

[2021-04-05 16:13:33]

Partia Obywatele na rzecz Europejskiego Rozwoju Bułgarii (GERB) dotychczasowego premiera Bojko Borysowa zwyciężyła w niedzielnych (4 kwietnia) wyborach parlamentarnych.

Z przeliczenia wszystkich głosów wynika, że GERB zdobyła 25,74 proc. głosów (poprzednie wybory wygrała z wynikiem 33,5 proc.). Drugie miejsce niespodziewanie przypadło nowej, populistycznej partii Jest taki naród, założonej przez piosenkarza Slawi Trifonowa (17,36 proc.). Trzecie miejsce zajęła Bułgarska Partia Socjalistyczna (BSP), która uzyskała 14,75 proc. głosów, zaś czwarte miejsce przypadło - reprezentującej mniejszość turecką Ruch na rzecz Praw i Wolności (10,31 proc.). Piąta była centrowa Demokratyczna Bułgaria (9,29 proc.), piąte, a szóste - nowe, antyrządowe ugrupowanie Wstań.BG (4,64 proc.).

Skrajnie nacjonalistyczna koalicja Ataka Wolena Siderowa tym razem zdobyła jedynie 0,48 proc. głosów.

Borysowa czekają zapewne trudne rozmowy koalicyjne. Do uzyskania większości w Zgromadzeniu Narodowym będzie potrzebował aż kilku koalicjantów.

wch

na zdjęciu gmach Zgromadzenia Narodowego w Sofii, fot. Kiril Kapustin, Wikimedia Commons

Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.