Kuba: Raúl Castro rezygnuje

[2021-04-19 09:27:19]

Podczas otwarcia VIII Kongresu Komunistycznej Partii Kuby (PCC)
Raúl Castro potwierdził swoją rezygnację z funkcji pierwszego sekretarza. Ma ją objąć obecny prezydent kraju Miguel Díaz-Canel.

W sprawozdaniu przed Kongresem Raúl Castro przedstawił najważniejsze kwestie ekonomiczne, którymi powinni zająć się jego następcy. Podkreślił, że reforma gospodarki stanowi priorytet, a otwieranie sektora prywatnego będzie kontynuowane, lecz z ograniczeniami. Odniósł się przy tym do niedawnego poszerzenia listy możliwych działalności na własny rachunek.

Odniósł się również do nowego wyzwania „polityczno-ideologicznego”, którym stała się obecność na Kubie mediów społecznościowych, służących opozycji jako pole do coraz bardziej krytycznych opinii wobec rządu. Stwierdził, że kłamstwa i fałszywe wiadomości nie mają już ograniczeń, pokazują Kubę jako konające społeczeństwo bez wyjścia, aby powodować niepokoje społeczne. Ulice, parki i place należeć będą do rewolucjonistów. Nigdy nie zanegujemy rewolucjonistom prawa do obrony swojej Rewolucji! – podkreślił Castro.

in, wch

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.