Niemcy: Olaf Scholz kandydatem SPD na kanclerza

[2021-05-11 10:00:20]

Olaf Scholz otrzymał na zdalnym zjeździe SPD 96,2 proc. głosów. 513 członków partii poparło go, 20 było przeciwnych, a 12 osób wstrzymało się od głosu.

Scholz zapowiedział, że chce rządzić na czele szerokiego sojuszu na rzecz nowego postępu, lecz nie wskazał konkretnych opcji koalicyjnych. Wezwał do budowania społeczeństwa opartego na wzajemnym szacunku. Podkreślił, że szczególnie teraz - po pandemii - chodzi o stworzenie perspektyw dla młodego pokolenia, ale także o uznanie dorobku życia poprzez bezpieczną emeryturę, na pewnym i stabilnym poziomie.

Odnosząc się do chęci objęcia urzędu kanclerza Niemiec Scholz podsumował: Potrafię to!

dw, wch

fot. Wikimedia Commons

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lutego:

1929 - Rozpoczął swe obrady II Zjazd OM TUR, który postanowił rozszerzyć masową działalność polityczną organizacji i zwiększyć jej autonomię w łonie TUR.

1935 - W wieku 100 lat zmarł w Warszawie Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1946 - Nosząca znamiona ludobójstwa zbrodnia oddziału Narodowego Zjednoczenia Wojskowego, dokonana w miejscowości Szpaki na Podlasiu, którą spalono i zamordowano 5 jej mieszkańców.

1980 - Prawicowy reżim wojskowy Gwatemali dokonał masakry studentów i chłopów okupujących pokojowo ambasadę Hiszpanii.

1986 - Zmarła Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona Gunnara Myrdala.

1990 - W Bułgarii wprowadzono aborcję na życzenie w pierwszych 12 tygodniach ciąży.

2009 - Jóhanna Sigurðardóttir z socjaldemokratycznego Sojuszu została premierem Islandii.

2011 - Rewolucja w Egipcie: Odbył się tzw. "Marsz Miliona".