Turcja: Mord na działaczce lewicowej partii

[2021-06-18 18:01:23]

Deniz Poyraz, członkini prokurdyjskiej, lewicowej Ludowej Partii Demokratycznej (HDP) została zamordowana przez trzech tureckich nacjonalistów, najprawdopodobniej związanych z faszystowską organizacją Szare Wilki.

Napastnicy, którzy wtargnęli z bronią do siedziby partii w Izmirze spodziewali się zastać znacznie więcej osób, ale w ostatniej chwili zaplanowane spotkanie zostało odwołane.

Atak nie wydaje się być przypadkiem. Siedziby HDP są pod ścisłą obserwacją służb, które non stop szukają pretekstów, aby zdelegalizować partię. Nie przeszkodziło to jednak w tragedii. Tureckie państwo posiada długoletnią tradycje wysługiwania się tureckimi faszystami, aby mordować kurdyjskich aktywistów/-tki i siać terror.

kurdystan.info, wch

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.