Protesty po śmierci mężczyzny w Lubinie (akt.)

[2021-08-10 09:13:51]

Prokuratura Rejonowa w Lubinie (woj. dolnośląskie) prowadzi śledztwo po śmierci 34-letniego Bartosza Sokołowskiego, który zmarł 7 sierpnia po interwencji policji. Śledczy badają, czy doszło do przestępstwa nieumyślnego spowodowania śmierci oraz przekroczenia uprawnień przez policjantów.

W niedzielę przed komendą powiatową w Lubinie zgromadziła się grupa, która głośno protestowała przeciwko działaniu policji. Zapalano znicze , a część protestujących rzucała jajkami w elewację komendy. Po pewnym czasie grupa ok. 30 osób zaczęła szturmować wejście do budynku. Policjanci użyli wobec nich gazu łzawiącego. W odpowiedzi manifestujący zaczęli rzucać w kierunku policjantów oraz budynku kamieniami, butelkami, a także - jak twierdzi policja - koktajlami Mołotowa. Manifestanci podpalili także śmietnik, który ugasiła straż pożarna.

Zatrzymanych zostało łącznie 62 protestujących.

Pełnomocniczka rodziny zmarłego, mec. Renata Kolerska poinformowała media, że sekcja zwłok odbyła się już w poniedziałek, prokuratura odmówiła rodzinie wydania protokołów sekcji oraz oględzin zwłok. Prokuratura oświadczyła, że przyczyna zgonu Bartosza S. jest nieznana - powiedziała.

wch

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.