Protesty po śmierci mężczyzny w Lubinie (akt.)

[2021-08-10 09:13:51]

Prokuratura Rejonowa w Lubinie (woj. dolnośląskie) prowadzi śledztwo po śmierci 34-letniego Bartosza Sokołowskiego, który zmarł 7 sierpnia po interwencji policji. Śledczy badają, czy doszło do przestępstwa nieumyślnego spowodowania śmierci oraz przekroczenia uprawnień przez policjantów.

W niedzielę przed komendą powiatową w Lubinie zgromadziła się grupa, która głośno protestowała przeciwko działaniu policji. Zapalano znicze , a część protestujących rzucała jajkami w elewację komendy. Po pewnym czasie grupa ok. 30 osób zaczęła szturmować wejście do budynku. Policjanci użyli wobec nich gazu łzawiącego. W odpowiedzi manifestujący zaczęli rzucać w kierunku policjantów oraz budynku kamieniami, butelkami, a także - jak twierdzi policja - koktajlami Mołotowa. Manifestanci podpalili także śmietnik, który ugasiła straż pożarna.

Zatrzymanych zostało łącznie 62 protestujących.

Pełnomocniczka rodziny zmarłego, mec. Renata Kolerska poinformowała media, że sekcja zwłok odbyła się już w poniedziałek, prokuratura odmówiła rodzinie wydania protokołów sekcji oraz oględzin zwłok. Prokuratura oświadczyła, że przyczyna zgonu Bartosza S. jest nieznana - powiedziała.

wch

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.