Niemcy: Wygrana SPD, porażka die Linke

[2021-09-27 10:20:02]

Według wstępnych wyników niedzielnych wyborów do Bundestagu SPD zdobyła 25,74 proc. głosów, a partie chadeckie CDU/CSU 24,1 proc. Trzecią siłą w nowym Bundestagu będą Zieloni (14,8 proc.). Za nimi uplasowali się liberałowie z FDP (11,45 proc.) i prawicowo-populistyczna Alternatywa dla Niemiec (AfD) z 10,35 proc. głosów. Na Die głosowało jedynie 4,89 proc. wyborców.

Lider SPD i kandydat socjaldemokratów na kanclerza Olaf Scholz określił wynik swojej partii jako "wielki sukces", który świadczy o tym, że wyborcy chcą zmiany rządu i kanclerza z SPD. Wskazał na jedność w partii, która przyczyniła się do sukcesu. Obiecał, że rządom SPD towarzyszyć będzie pragmatyzm, pewność i jedność.

SPD powraca - powiedział Lars Klingbeil, sekretarz generalny SPD. Podkreslił, że jego partia ma "mandat do rządzenia" i chce, aby to jej lider był nowym kanclerzem. Minister pracy z SPD Hubertus Heil określił wynik SPD jako "wspaniały sukces". To obywatelskie wotum zaufania dla Olafa Scholza.

Kandydatka Zielonych na stanowisko kanclerza Annalena Baerbock przyznała, że Zieloni chcieli osiągnąć lepszy wynik, ale nie udało się to z powodu jej własnych błędów na początku i w trakcie kampanii wyborczej. Jak podkreśliła, Niemcy potrzebują rządu zorientowanego na klimat.

Katrin Goering-Eckard, szefowa frakcji Zielonych w parlamencie, nie chciała spekulować na temat ewentualnych koalicji. - Najważniejsze sprawy to dla nas ochrona klimatu oraz sprawiedliwość - powiedziała.

Rozczarowania wynikiem wyborów niekryła współprzewodnicząca Die Linke, Susanne Hennig-Wellsow. To dla nas ciężki cios - powiedziała. Zdecydowanie sromotnie przegraliśmy - dodała. Jak dodała, na wynik ten złożyły się również błędy w przeszłości.

dw, wch

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lutego:

1929 - Rozpoczął swe obrady II Zjazd OM TUR, który postanowił rozszerzyć masową działalność polityczną organizacji i zwiększyć jej autonomię w łonie TUR.

1935 - W wieku 100 lat zmarł w Warszawie Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1946 - Nosząca znamiona ludobójstwa zbrodnia oddziału Narodowego Zjednoczenia Wojskowego, dokonana w miejscowości Szpaki na Podlasiu, którą spalono i zamordowano 5 jej mieszkańców.

1980 - Prawicowy reżim wojskowy Gwatemali dokonał masakry studentów i chłopów okupujących pokojowo ambasadę Hiszpanii.

1986 - Zmarła Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona Gunnara Myrdala.

1990 - W Bułgarii wprowadzono aborcję na życzenie w pierwszych 12 tygodniach ciąży.

2009 - Jóhanna Sigurðardóttir z socjaldemokratycznego Sojuszu została premierem Islandii.

2011 - Rewolucja w Egipcie: Odbył się tzw. "Marsz Miliona".