Norwegia: Centrolewicowy rząd rozpoczyna pracę

[2021-10-15 12:36:47]

Król Harald V przyjął dymisję rządu Erny Solberg. Misję powołania nowej Rady Ministrów otrzymał Jonas Gahr Støre. Lider Partii Pracy przedstawił osoby, które wraz z nim stworzą nowy gabinet. Norwegią pokieruje 11 ministrów z Partii Pracy oraz ośmiu z Partii Centrum. Aż 10 stanowisk w rządzie zajmą kobiety.

Hadia Tajik, wiceprzewodnicząca Partii Pracy. Objęła tekę Ministra Pracy i Spraw Socjalnych. W skład kierowanego resortu wejdzie także Departament Integracji, który do niedawna nadzorowany był przez ministra edukacji.

Tajik to 38-latka pochodzenia pakistańskiego. Z wykształcenia jest dziennikarką oraz prawniczką. Karierę społeczno-polityczną rozpoczęła przed 18. rokiem życia. W Stortingu zasiada od 2009 r.. W latach 2012-13 pełniła funkcję minister kultury i równości w rządzie Jensa Stoltenberga.

Za norweską dyplomację odpowiadać będzie Anniken Scharning Huitfeldt z Partii Pracy. W przeszłości piastowała stanowisko minister ds. dzieci oraz minister kultury. W latach 2012-13 była ministrem pracy W resorcie ma wesprzeć ją Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim z Partii Centrum. Zajmie się ona kwestią pomocy rozwojowej, której Norwegia hojnie udziela najbardziej potrzebującym państwom.

Resort edukacji objęła Tonje Brenna, jedna z regionalnych liderek Partii Pracy w Viken.

Wyraźnie rozdzielono kwestie przemysłu od gospodarki morskiej i rybołóstwa. Za ten sektor działalności rządu odpowie Bjørnar Selnes Skjæran z Partii Pracy. Resortem handlu i przemysłu, poza kwestiami zastrzeżonymi dla Skjærana, pokieruje Jan Christian Vestre (Partia Pracy).

mn, wch

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

25 stycznia:

1901 - Zmarł Prosper Lissagaray, francuski dziennikarz, uczestnik Komuny Paryskiej, założyciel i wydawca "La Bataille", autor "Historii Komuny Paryskiej".

1933 - Urodziła się Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.

1949 - Powołano do życia Radę Wzajemnej Pomocy Gospodarczej (RWPG).

1993 - Nowym premierem Danii został socjaldemokrata Poul Nyrup Rasmussen.

2005 - Zmarł Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

2009 - Ponad 62% spośród głosujących w referendum obywateli Boliwii opowiedziało się za przyjęciem nowej konstytucji.

2011 - Rozpoczęła się rewolucja w Egipcie.

2015 - SYRIZA wygrała przedterminowe wybory parlamentarne w Grecji, uzyskując 36,3% poparcia.