Norwegia: Centrolewicowy rząd rozpoczyna pracę

[2021-10-15 12:36:47]

Król Harald V przyjął dymisję rządu Erny Solberg. Misję powołania nowej Rady Ministrów otrzymał Jonas Gahr Støre. Lider Partii Pracy przedstawił osoby, które wraz z nim stworzą nowy gabinet. Norwegią pokieruje 11 ministrów z Partii Pracy oraz ośmiu z Partii Centrum. Aż 10 stanowisk w rządzie zajmą kobiety.

Hadia Tajik, wiceprzewodnicząca Partii Pracy. Objęła tekę Ministra Pracy i Spraw Socjalnych. W skład kierowanego resortu wejdzie także Departament Integracji, który do niedawna nadzorowany był przez ministra edukacji.

Tajik to 38-latka pochodzenia pakistańskiego. Z wykształcenia jest dziennikarką oraz prawniczką. Karierę społeczno-polityczną rozpoczęła przed 18. rokiem życia. W Stortingu zasiada od 2009 r.. W latach 2012-13 pełniła funkcję minister kultury i równości w rządzie Jensa Stoltenberga.

Za norweską dyplomację odpowiadać będzie Anniken Scharning Huitfeldt z Partii Pracy. W przeszłości piastowała stanowisko minister ds. dzieci oraz minister kultury. W latach 2012-13 była ministrem pracy W resorcie ma wesprzeć ją Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim z Partii Centrum. Zajmie się ona kwestią pomocy rozwojowej, której Norwegia hojnie udziela najbardziej potrzebującym państwom.

Resort edukacji objęła Tonje Brenna, jedna z regionalnych liderek Partii Pracy w Viken.

Wyraźnie rozdzielono kwestie przemysłu od gospodarki morskiej i rybołóstwa. Za ten sektor działalności rządu odpowie Bjørnar Selnes Skjæran z Partii Pracy. Resortem handlu i przemysłu, poza kwestiami zastrzeżonymi dla Skjærana, pokieruje Jan Christian Vestre (Partia Pracy).

mn, wch

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lutego:

1929 - Rozpoczął swe obrady II Zjazd OM TUR, który postanowił rozszerzyć masową działalność polityczną organizacji i zwiększyć jej autonomię w łonie TUR.

1935 - W wieku 100 lat zmarł w Warszawie Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1946 - Nosząca znamiona ludobójstwa zbrodnia oddziału Narodowego Zjednoczenia Wojskowego, dokonana w miejscowości Szpaki na Podlasiu, którą spalono i zamordowano 5 jej mieszkańców.

1980 - Prawicowy reżim wojskowy Gwatemali dokonał masakry studentów i chłopów okupujących pokojowo ambasadę Hiszpanii.

1986 - Zmarła Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona Gunnara Myrdala.

1990 - W Bułgarii wprowadzono aborcję na życzenie w pierwszych 12 tygodniach ciąży.

2009 - Jóhanna Sigurðardóttir z socjaldemokratycznego Sojuszu została premierem Islandii.

2011 - Rewolucja w Egipcie: Odbył się tzw. "Marsz Miliona".