Sondaże wyborcze - październik 2021

[2021-10-28 19:04:26]

Ostatnie sondaże cechują się dużą stabilnością notowań poszczególnych partii. Zauważalna jest dominacja Prawa i Sprawiedliwości, a następnie drugi wynik Koalicji Obywatelskiej. Trzecie miejsce zajmuje ciągle, mimo braku struktur i osłabienia, Polska 2050 Szymona Hołowni. Czwarte i piąte miejsca zwykle są wymienne, chociaż na czwartym miejscu częsciej plasuje się Lewica, zaś na piątym - Konfederacja. Szóste miejsce - z częstymi wynikami poniżej progu wyborczego w wysokości 5% - okupuje Polskie Stronnictwo Ludowe. Reszta partii, o ile jest o nie pytanie, zwykle lokują swe poparcie na poziomie 0,5%-3%.
Marcin Palade, twitterowiec i badacz nastrojów wyborczych (psefolog) dokonuje reinterpretacji sondaży biorąc pod uwagę głosy wyborócw zdecydowanych, nie uwzględniając zaś wyborców, którzy w sondażach nie wiedzą, na kogo będą głosować.
Biorąc pod uwagę ostatni sondaż IBRiS z dnia 22-23 października wyniki w oparciu o zdecydowanych wyborców przedstawiają się następująco: PiS 38,5%, KO 26,4%, Polska2050 14,5%, Lewica 10,1%, Konfederacja 5,5%, PSL 5%.
Bardziej uśrednione wyniki obejmujące 7 sondaży z października br. (3 sondaże United Survey, 2 sondaże IBRiS i 2 sondaże Kantar) w przeliczeniu na głosy respondentów zdecydowanych na kogo głosować wskazują na podobne wyniki:
PiS 38%, KO 27,5%, Polska2050 12,5%, Lewica 8,5%, Konfederacja 7,5% i PSL 5,5%.
Ciekawie przedstawia się również badanie IBRiS dla Onet.pl, gdzie zbadano potencjalne elektoraty pozytywne i negatywne danej partii.
Elektorat negatywny, czyli odpowiedź respondenta, że pod żadnym pozorem nie zagłosuje na daną partię przynosi następujące wyniki:
Konfederacja 74,3%, PSL 73,8%, Lewica 67,1%, Koalicja Obywatelska 65,5%, Polska2050 58,5% i PiS 56,5%.
Elektorat neutralny, czyli "rozważył(a)bym głosowanie na daną partię", przynosi następujące wyniki:
PSL 17%, Lewica 13,5%, KO 9,4%, Konfederacja 9,3%, Polska2050 9%, zaś PiS 5,9%.
Na końcu zaś elektorat potencjalny, drugiego wyboru, który można określić też (jak widać z wyjątkiem PiS i KO, które otrzymują niższe lub podobne wyniki do tych z konwencjonalnych sondaży) jako maksymalny próg poparcia dla danej partii, przedstawia się następująco:
PiS 37,7%, Polska2050 32,5%, KO 25,2%, Lewica 19,4%, Konfederacja 16,5% oraz PSL 9,3%.

Tomasz Rysz

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.