Związkowa Alternatywa w ZUS-ie organizuje akcję oddawania krwi i urlopów na żądanie

[2021-11-04 13:03:02]

W związku z przedłużającymi się sporami oraz utrudnianiem rozmów przez pracodawcę i brakiem chęci poprawienia sytuacji materialnej pracowników Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych postanowił przeprowadzić akcję mobilizacyjną w dniach 15-16 listopada 2021 r. Polegać będzie ona na oddawaniu krwi lub braniu urlopu przez pracowników. Związkowcy podkreślają, że w tych trudnych dniach pracownicy powinni zadbać o swoje zdrowie i troszczyć się o zdrowie całego społeczeństwa. A przecież oddawanie krwi to właśnie wyraz troski o zdrowie społeczeństwa. Związkowa Alternatywa zwraca też uwagę, że pracownicy ZUS mało zarabiają, często są zmuszani do nadgodzin, padają ofiarami mobbingu więc wolne korzystnie wpłynęłoby na pracowników. Związek przypomina też, że wzrasta liczba osób chorych na COVID, a pracownicy ZUS mają coraz więcej obowiązków. W tej sytuacji związkowcy liczą na poparcie akcji przez wszystkich pracowników ZUS-u i masowe wzięcie udziału w akcji.

AM

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lutego:

1929 - Rozpoczął swe obrady II Zjazd OM TUR, który postanowił rozszerzyć masową działalność polityczną organizacji i zwiększyć jej autonomię w łonie TUR.

1935 - W wieku 100 lat zmarł w Warszawie Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1946 - Nosząca znamiona ludobójstwa zbrodnia oddziału Narodowego Zjednoczenia Wojskowego, dokonana w miejscowości Szpaki na Podlasiu, którą spalono i zamordowano 5 jej mieszkańców.

1980 - Prawicowy reżim wojskowy Gwatemali dokonał masakry studentów i chłopów okupujących pokojowo ambasadę Hiszpanii.

1986 - Zmarła Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona Gunnara Myrdala.

1990 - W Bułgarii wprowadzono aborcję na życzenie w pierwszych 12 tygodniach ciąży.

2009 - Jóhanna Sigurðardóttir z socjaldemokratycznego Sojuszu została premierem Islandii.

2011 - Rewolucja w Egipcie: Odbył się tzw. "Marsz Miliona".