UODO: Ocena pracownika na podstawie wpisów na Facebooku bez podstawy prawnej

[2021-11-04 22:06:49]

Urząd Ochrony Danych Osobowych uznał, że Polskie Linie Lotnicze LOT nie miały podstawy prawnej, by oceniać jedną ze stewardess, działaczkę Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego na podstawie jej aktywności na Facebooku. Zarazem UODO nakazał władzom spółki, by te usunęły dane dotyczące aktywności stewardessy na facebooku.

Sprawa jest niezwykle istotna, ponieważ ocena wpisów w mediach społecznościowych była dla narodowego przewoźnika jednym z głównych kryteriów zwolnień i wypowiedzeń zmieniających. Decyzja UODO podważa zasadność działań zarządu PLL LOT i kompromituje politykę personalną firmy. Poniżej decyzja UODO w tej sprawie.

Całe pismo UODO można przeczytać tutaj: https://www.za.org.pl/ocena-pracownika-na-podstawie-wpisow-na-facebooku-bez-podstawy-prawnej-uodo-kwestionuje-kryteria-zwolnien-w-pll-lot/

Piotr Szumlewicz

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.