Olbrzymie zarobki zarządu PLL LOT

[2021-11-09 20:22:17]

Portal pasazer.com przedstawił roczne zarobki zarządu i rady nadzorczej Polskich Linii Lotniczych LOT. Z informacji przekazanych przez dziennikarzy wynika, że w ubiegłym roku pięcioosobowy zarząd spółki zarobił aż 3,20 mln zł, czyli ponad 53 tys. zł na osobę. Rok wcześniej koszty zarządu wynosiły 4,14 mln, a dwa lata wcześniej 2,97 mln.

Jednocześnie portal zwraca uwagę na olbrzymie koszty dla zarządu Polskiej Grupy Lotniczej – to spółka, której PLL LOT jest częścią, a zarazem dwóch z trzech członków jej zarządu zasiada we władzach narodowego przewoźnika (w obydwu prezesem jest Rafał Milczarski). Spółka powstała w 2018 roku, a z danych pasazer.com, że koszty jej zarządu w 2019 roku wyniosły 603 tys. zł, a w 2020 roku aż 2,38 mln zł. Dodatkowo wynagrodzenia dla członków rady nadzorczej w ubiegłym roku wyniosły 908 tys. w PLL LOT i 723 tys. zł w PGL-u. Łącznie koszty zarządów i rad nadzorczych obydwu spółek w ubiegłym roku wyniosły 7,21 mln zł i były wyższe niż rok wcześniej o ponad 1,1 mln zł.

W tym samym czasie Polskie Linie Lotnicze LOT uruchomiły zwolnienia grupowe w spółce i obniżył pensje stewardess o połowę, w wyniku czego wiele z nich zarabiało poniżej miesięcznej płacy minimalnej. Jednocześnie narodowy przewoźnik otrzymał blisko 3 mld zł wsparcia publicznego. Spółka odmawia informacji, na jakie cele zostały wydane te środki.

Piotr Szumlewicz

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.