Rosja napadła na Ukrainę

[2022-02-24 08:57:41]

Rosyjskie siły zbrojne zaatakowały Ukrainę. Rozkaz przeprowadzenia specjalnej operacji wojskowej wydał Władimir Putin.

Eksplozje słychać było m.in. w Kijowie, Charkowie, Odessie, Łucku, Sumach i Iwano-Frankowsku. Pojawiły się także informacje o ostrzałach w okolicach Boryspola pod Kijowem, gdzie znajduje się lotnisko międzynarodowe.

Prezydent Rosji w wystąpieniu powiedział, że okoliczności wymagają od Rosji zdecydowanych działań. Ich oficjalnym celem ma być "zdemilitaryzowanie" i "zdenazyfikowanie" Ukrainy. Putin wezwał także ukraińskich żołnierzy do natychmiastowego złożenia broni i powrotu do domów. Ostrzegł także wszystkich, którzy chcą wspierać naszego sąsiada.

Ci, którzy będą próbowali nam przeszkodzić, spotkają się z odpowiedzią militarną, która doprowadzi do konsekwencji, z jakimi się nie spotkaliście. Jesteśmy gotowi na wszystko – zaznaczył Putin.

Rosyjskie wojsko przy wsparciu sprzętu wojskowego, w tym pojazdów opancerzonych, naruszyło granicę państwową w obwodach czernichowskim, sumskim, ługańskim i charkowskim - poinformowała Państwowa Służba Graniczna Ukrainy.

Rosyjskie wojska wtargnęły też na teren Ukrainy od strony okupowanego Krymu.

wch

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.