Tysiące Rosjan protestują przeciwko agresji na Ukrainę

[2022-02-25 16:26:35]

Świat jest w szoku a opinia publiczna na świecie w swojej większości jest oburzona brutalnym aktem agresji na Ukrainę. Oburzenie widać też w kraju Władymira Putina. Tysiące Rosjan w wielu miastach kraju wyszły na ulice by wziąć udział w spontanicznych demonstracjach solidarności z Ukraińcami. W wielu miejscach doszło do interwencji policji i aresztowań. Demonstranci wyszli na ulice pomimo oficjalnego zakazu ustanowionego przez policję. Skandowali „Nie dla wojny” i eksponowali flagi i transparenty w kolorach ukraińskiej flagi.

Wbrew oczekiwaniom Władymira Putina, większość Rosjan nie popiera ani napaści na Ukrainę ani uznania za „niepodległe” dwóch regionów w Donbasie na wschodzie Ukrainy nazywanych „republikami ludowymi”. W jednym z najnowszych sondaży tylko 45% Rosjan wyraża zadowolenie z takiej decyzji Putina. Głosy niezadowolenia z agresji płyną też ze strony popularnych dziennikarzy i celebrytów rosyjskich. Wiele wskazuje, że rząd będzie musiał się zmierzyć nie tylko ze światowym sprzeciwem wobec agresji ale też z wewnętrzną opozycją.

Bartłomiej Zindulski

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.