Chile: Zaprzysiężenie lewicowego prezydenta

[2022-03-11 17:50:44]

11 marca w chilijskim Kongresie Narodowym odbyło się uroczyste przekazanie władzy z rąk dotychczasowego prezydenta, Sebastiána Piñery, w ręce wybranego w grudniu Gabriela Boricia. Został on tym samym 34. głową państwa w historii tego kraju.

Na ceremonii obecni byli m.in.: prezydent Argentyny Alberto Fernández, prezydent Peru Pedro Castillo, król Hiszpanii Filip VI była prezydent Brazylii Dilma Rousseff oraz były lider brytyjskiej Partii Pracy Jeremy Corbyn.

36-letni polityk z lewicowej koalicji Frente Amplio należy do najmłodszych mężów stanu na świecie i jest pierwszym prezydentem Chile, który przyszedł na świat już po przewrocie wojskowym. Jestem niezwykle dumny z mojego gabinetu. I bardzo szczęśliwy, że znalazło się w nim więcej kobiet niż mężczyzn. (...) Nie zapominajmy, że dzisiejszy dzień zawdzięczamy chilijskiemu społeczeństwu. Idziemy dalej! - powiedział podczas uroczystości zaprzysiężenia.

Będziemy stawiać na autonomię polityczną na poziomie międzynarodowym, nigdy nie podporządkowując się niczyjej władzy, ale zawsze broniąc współdziałania i współpracy między narodami - obiecał prezydent Boric.

pzp, wch

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.