Nowa Zelandia: Lewicowy rząd obniża ceny komunikacji publicznej o połowę

[2022-03-16 13:41:17]

Jednym z największych problemów Nowozelandczyków są obecnie rosnące ceny paliw. Np. benzyna bezołowiowa podrożała o 15 proc. od początku roku. Z tego powodu 14 marca laburzystowski rząd Jacindy Ardern wprowadził prawo, które obniżyło ceny biletów transportu publicznego o połowę. Do tego rząd obniżył również akcyzę na benzynę o 25 centów za litr. Rozwiązania te mają funkcjonować przez najbliższe 3 miesiące, po czym przejdą one weryfikacje.

Prawdopodobne jest, że w kolejnych miesiącach zostaną wprowadzone kolejne regulacje mające pomóc mieszkańcom tego kraju, gdyż inflacja zapewne dalej będzie rosnąć. Jak stwierdził minister finansów, Grant Robertson: Rosyjska inwazja na Ukrainę nadal osłabia i destabilizuje światowe rynki energii, a w połączeniu z innymi presjami inflacyjnymi, jakie świat odczuwa z powodu zakłóceń w łańcuchach dostaw, to niestety jeszcze nie koniec.

og, wch

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.