Węgry: Orbán i Fidesz kolejny raz wygrywają wybory

[2022-04-04 09:45:52]

Koalicja rządząca Viktora Orbána zdobyła ponad 53 proc. głosów w niedzielnych wyborach parlamentarnych, zaś zjednoczona opozycja 35 proc. - wynika z danych Narodowego Biura Wyborczego (NVI).

106 deputowanych wyłanianych jest na Węgrzech w jednoosobowych okręgach wyborczych, zaś pozostałe mandaty są rozdzielane z list krajowych wśród partii, które uzyskają ponad 5 proc. głosów, zgodnie z systemem d’Hondta.

Koalicja Fideszu i Chrześcijańsko-Demokratycznej Partii Ludowej (KDNP) będzie mieć 135 mandatów, Zjednoczeni dla Węgier (DK-JOBBIK-MOMENTUM-MSZP-MSZP-LMP-PÁRBESZÉD) - 56, a skrajnie nacjonalistyczna Nasza Ojczyzna (Mi Hazánk) z 6,3 proc. głosów – 7. Pozostałe partie nie przekroczyły 5-procentowego progu wyborczego.

Oznaczałoby to, że Fidesz osiągnął jeszcze lepszy wynik niż w 2018 r., gdy uzyskał 133 mandaty.

Frekwencja o godz. 19, czyli w momencie zamknięcia lokali wyborczych, sięgała 68,7 proc.

Przy okazji wyborów na odbyło się także referendum ws. tzw. „ochrony dzieci”. Wskutek bojkotu nie zebrano jednak wystarczającego odsetka głosów ważnych, by uznać głosowanie.

Za edukacją dotyczącą orientacji seksualnej w szkołach publicznych opowiedziało się 3 proc. wyborców. Przeciwko było 41 proc. Na pozostałe pytania „TAK” (czyli „zgadzam się”, „aprobuję”) odpowiedziało 2 proc. głosujących, a „NIE” – 42 proc. Natomiast aż 56 proc. wyborców albo nie zagłosowało albo oddało głos nieważny.

ea, wch

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.