Wybory prezydenckie w Brazylii - I tura (02.10.2022)

[2022-10-03 10:46:45]

W Brazylii ostatniej niedzieli, 2 października 2022 roku, odbyła się I tura wyborów prezydenckich. Pomimo, że była to pierwsza tura wyborów, doszło do niebywałej w historii brazylijskiej demokracji, koncentracji głosów na dwóch czołowych kandydatów. Zwyciężył w niej zgodnie z oczekiwaniami Luis Inacio Lula da Silva z lewicowej Partii Pracujących, który pełnił już funkcję prezydenta w latach 2003-2011. Zdobył on 48% głosów, podobnie jak przewidywały sondaże.

Zaskoczeniem jest natomiast wynik dotychczasowego prezydenta Brazylii, Jaira Bolsonaro z konserwatywno-liberalnej Partii Liberalnej, który zdobył ponad 43% głosów, znacznie więcej niż przewidywały to sondaże. Bolsonaro, potomek włoskich imigrantów, miał zazwyczaj w sondażach około 30-37%, a jego wynik jest jeszcze trudno zrozumiały, choć pojawiają się opinie, że jest to efekt niedawnych wyborów we Włoszech i wzrostu mobilizacji diaspory włoskiej (i innych diaspor europejskich) na południu kraju, dających oprócz radykalnie rosnącej liczby protestantów, zwykle proamerykańskich i prawicowych, poparcie kandydatom obcym ideom sprawiedliwości społecznej, które popularne są wśród ludności bardziej ciemnoskórej i ubogiej.

Poza dwójką czołowych kandydatów, która zmierzy się w II turze - 30 października, kilkuprocentowe wyniki otrzymała Simone Tebet z liberalno-socjaldemokratycznego Brazylijskiego Ruchu Demokratycznego oraz Ciro Gomes z centrolewicowej Demokratycznej Partii Pracy. Zdobyli oni odpowiednio 4,15% i 3% głosów. Pozostała szóstka kandydatów zdobyła łącznie mniej niż 1,5% głosów, i żaden z szóstki kandydatów nie dostał więcej niż 0,5% poparcia.

Tomasz Rysz

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

15 kwietnia:

1834 - Francuskie wojsko brutalnie stłumiło II powstanie tkaczy w Lyonie.

1923 - Zarząd Główny TUR powołał Centralny Wydział Młodzieży TUR.

1927 - W Warszawie zmarł Feliks Perl, działacz PPS, redaktor naczelny "Robotnika".

1959 - Przywódca Kuby Fidel Castro rozpoczął nieoficjalną, dwunastodniową wizytę w USA.

1980 - W Paryżu zmarł Jean-Paul Sartre, związany z lewicą pisarz i filozof francuski, laureat literackiej Nagrody Nobla.

1983 - Rozpoczęto ponownie budowę warszawskiego metra.

1989 - Rozpoczął się pierwszy kongres reaktywowanej PPS; przewodniczącym RN został Jan Józef Lipski.

1999 - Powstał Sojusz Lewicy Demokratycznej.

1999 - W Finlandii utworzono drugi rząd socjaldemokraty Paavo Lipponena.

2012 - W Ełku zmarła Barbara Radziewicz, działaczka lewicowa i szefowa Ogólnopolskiego Związku Bezrobotnych.

2018 - Były premier Milo Đukanović (DPS) wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Czarnogórze.