Rutkowski odchodzi z Samoobrony

[2001-12-12 14:07:08]

Poseł Krzysztof Rutkowski zamierza opuścić Klub Parlamentarny Samoobrony. Jeszcze dziś na piśmie potwierdzi swoją decyzję i poda powody rezygnacji z członkostwa w Klubie. Rutkowski o swoim odejściu poinformował dziennikarzy na zaimprowizowanej konferencji prasowej w gmachu Sejmu.

Bartek Morzycki

Także poseł Zbigniew Nowak postanowił zrezygnować z członkostwa w klubie parlamentarnym "Samoobrony". Kielecki poseł "S" napisał w liście do Andrzeja Leppera: "Informuję, że 13 grudnia występuję z klubu parlamentarnego Samoobrony RP, dystansując się tym samym od Pana zachowania". Nowak podkreślił, że "nie akceptuje" takich zachowań szefa klubu, jak "oskarżanie pięciu polityków z trybuny sejmowej, a dostarczanie dowodów tylko na dwóch".

Krzysztof Kobrzak

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.