Rutkowski odchodzi z Samoobrony

[2001-12-12 14:07:08]

Poseł Krzysztof Rutkowski zamierza opuścić Klub Parlamentarny Samoobrony. Jeszcze dziś na piśmie potwierdzi swoją decyzję i poda powody rezygnacji z członkostwa w Klubie. Rutkowski o swoim odejściu poinformował dziennikarzy na zaimprowizowanej konferencji prasowej w gmachu Sejmu.

Bartek Morzycki

Także poseł Zbigniew Nowak postanowił zrezygnować z członkostwa w klubie parlamentarnym "Samoobrony". Kielecki poseł "S" napisał w liście do Andrzeja Leppera: "Informuję, że 13 grudnia występuję z klubu parlamentarnego Samoobrony RP, dystansując się tym samym od Pana zachowania". Nowak podkreślił, że "nie akceptuje" takich zachowań szefa klubu, jak "oskarżanie pięciu polityków z trybuny sejmowej, a dostarczanie dowodów tylko na dwóch".

Krzysztof Kobrzak

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2000 - Po trwającej 22 lata okupacji wojska Izraela wycofały się z południowego Libanu.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.

2008 - I Zgromadzenie Krajowe partii Polska Lewica dokonało wyboru przewodniczącego – został nim Leszek Miller.