SPPNN i NL rozpoczeły akcję "Zdrowie prawem, nie towarem"

[2006-04-28 18:54:46]

Redaktor pisma socjalistycznego "Dalej!" - August Grabski - przesłał redakcji lewica.pl informację na temat kampanii "Zdrowie prawem, nie towarem" rozpoczętej przez Stowarzyszenie Pacjentów Primum Non Nocere oraz Nową Lewicę.

W apelu podpisanym przez przewodniczącego SPPNN Adama Sandauera oraz NL Piotra Ikonowicza czytamy m.in. Trwa systematyczne ograniczanie powszechnej, darmowej opieki medycznej. Ludzie musza coraz dłużej czekać na wizytę u specjalisty, badania, zabiegi operacyjne. Masowo powstają prywatne szpitale i gabinety lekarskie w których trzeba płacić, ale za to się nie czeka.

Liderzy obu organizacji podkreślają, że wielu pracowników ochrony zdrowia mało zarabia na jednym etacie, w związku z czym są zmuszeni pracować na kilku.

Organizatorzy kampanii podkreślają, że popierają postulat podwyżek pensji w systemie ochrony zdrowia, domagają się by lekarz nie musiał pracować na kilku etatach, a pacjent nie był odsyłany z placówek publicznych do prywatnych oraz chcą ograniczenia możliwości pracy na kilku etatach.

Adam Sandauer i Piotr Ikonowicz zaapelowali o włączenie się innych osób i organizacji w kampanię "Zdrowie prawem, nie towarem".

Kampanię poparło również pismo "Obywatel". Do grona sygnatariuszy apelu dołączył redaktor naczelny dwumiesięcznika Remigiusz Okraska.

Szymon Martys

10 kwietnia:

1919 - W Morelos zamordowano Emiliano Zapatę, przywódcę partyzantki chłopskiej w okresie rewolucji meksykańskiej 1910-17.

1964 - W Zatoce Perskiej zatonął płynący do Kuwejtu statek z irańskimi nielegalnymi imigrantami. Zginęło 113 osób.

1993 - W Boksburgu rasista polskiego pochodzenia J. Waluś zastrzelił przywódcę komunistów RPA Chrisa Haniego.

2006 - Lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne we Włoszech.

2010 - Samolot Tu-154 rozbił się przy podchodzeniu do lądowania na lotnisku w Smoleńsku. Zginęło 96 osób.

2010 - W Tajlandii podczas protestów przeciwko rządom junty wojskowej zginęło 25 osób.