SPPNN i NL rozpoczeły akcję "Zdrowie prawem, nie towarem"

[2006-04-28 18:54:46]

Redaktor pisma socjalistycznego "Dalej!" - August Grabski - przesłał redakcji lewica.pl informację na temat kampanii "Zdrowie prawem, nie towarem" rozpoczętej przez Stowarzyszenie Pacjentów Primum Non Nocere oraz Nową Lewicę.

W apelu podpisanym przez przewodniczącego SPPNN Adama Sandauera oraz NL Piotra Ikonowicza czytamy m.in. Trwa systematyczne ograniczanie powszechnej, darmowej opieki medycznej. Ludzie musza coraz dłużej czekać na wizytę u specjalisty, badania, zabiegi operacyjne. Masowo powstają prywatne szpitale i gabinety lekarskie w których trzeba płacić, ale za to się nie czeka.

Liderzy obu organizacji podkreślają, że wielu pracowników ochrony zdrowia mało zarabia na jednym etacie, w związku z czym są zmuszeni pracować na kilku.

Organizatorzy kampanii podkreślają, że popierają postulat podwyżek pensji w systemie ochrony zdrowia, domagają się by lekarz nie musiał pracować na kilku etatach, a pacjent nie był odsyłany z placówek publicznych do prywatnych oraz chcą ograniczenia możliwości pracy na kilku etatach.

Adam Sandauer i Piotr Ikonowicz zaapelowali o włączenie się innych osób i organizacji w kampanię "Zdrowie prawem, nie towarem".

Kampanię poparło również pismo "Obywatel". Do grona sygnatariuszy apelu dołączył redaktor naczelny dwumiesięcznika Remigiusz Okraska.

Szymon Martys

3 sierpnia:

1903 - Urodził się Habib Burgiba, pierwszy prezydent niepodległej Tunezji. Zredukował wpływy religii na państwo. Rozszerzył prawa kobiet w życiu społecznym, socjalnym, ekonomicznym i prawnym m.in. zakazał małżeństw poligamicznych.

1925 - Urodził się Alain Touraine, francuski socjolog, badacz ruchów społecznych.

1929 - Zmarł Thorstein Veblen, ekonomista i socjolog amerykański pochodzenia norweskiego. Autor "Teorii klasy próźniaczej".

1948 - Árpad Szakasits, przywódca Partii Socjaldemokratycznej, został prezydentem Węgier.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, robotnik i działacz polityczny m.in. w PPS, samorządowiec, poseł.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka. Zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.

2007 - Zmarł Ron Brown, działacz Szkockiej Partii Socjalistycznej i były deputowany Partii Pracy.