Niemcy: Pierwsza elektrownia atomowa zamknięta

[2003-11-14 08:30:53]

Dolnosaksońska elektrownia atomowa Stade zaprzestaje dzisiaj, po ponad 31 latach, swojej działalności - to początek procesu stopniowego wycofywania się RFN z energii atomowej; działania te mają się mieć ku końcowi za 20 lat. Odpowiednie decyzje zostały podjęte przez czerwono-zieloną koalicję w czerwcu 2001 r.

Elektrownia Stade zostaje wyłączona blisko rok przed wcześniej zakładanym terminem, ale proces likwidacji jej radioaktywnych instalacji będzie trwał jeszcze do 2015 r.

Z okazji wyłączenia pierwszego z 19 wciąż działających zakładów, „zielony” minister ochrony środowiska, Jürgen Trittin, zaprasza przeciwników energii atomowej do jednej z berlińskich restauracji. W Bundestagu stwierdził natomiast: „W Niemczech energia atomowa nie ma już przyszłości.”

Inaczej uważa tymczasem opozycja; Angela Merkel z CDU zapowiedziała jeszcze w lecie, że w przypadku zmiany koalicji rządowej porozumienie o wycofaniu się Niemiec z energii atomowej zostanie anulowane. Wtóruje jej też Walter Döring z FDP: „Wycofanie się z wycofania jest niezbędne.”

„Świętować będziemy dopiero wtedy, gdy wyłączony zostanie ostatni reaktor” - powiedziała natomiast Susanne Ochse z organizacji Greenpeace. Także Walter Jungbauer z organizacji BUND nie będzie obecny na party ministra Trittina; według niego, nawet jeśli po następnych wyborach czerwono-zielona koalicja będzie w dalszym ciągu rządziła, to „do 2023 r. z całą pewnością nastąpi zmiana ekipy rządowej”...

Piotr Marczewski

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst nastepny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za pośrednictwem aplikacji LewicaPL dla iOS i Androida:

Demonstracja - Dzień Lokatora
rondo de Gaulle'a, od strony ul. Smolnej
4 października, godz. 10.30
Masters of Sex. Dyskurs ekspercki o seksualności w Polsce
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 144
7 października (wtorek), godz. 18.00
Oferta pracy!
Od zaraz
Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 16 października br.
LeftRadio - Lewicowe radio
NOWY NUMER MAGAZYNU "NIGDY WIĘCEJ"
wiosna-lato 2014
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

2 października:

1847 - Urodził się Siergiej Nieczajew, rosyjski anarchista, założyciel organizacji Zemsta Ludu, autor "Katechizmu rewolucjonisty".

1869 - Urodził się Mahatma Gandhi, działacz antykolonialny, propagator nieposłuszeństwa obywatelskiego.

1913 - Urodziła się Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

1924 - Urodził się Peter von Oertzen, niemiecki politolog, działacz lewego skrzydła SPD, a następnie WASG.

1927 - Urodziła się Uta Ranke-Heinemann, niemiecka teolog, jako pierwsza kobieta na świecie habilitowała się z teologii katolickiej, znana z bardzo krytycznego podejścia do kościelnych dogmatów. W 1999 z ramienia PDS kandydowała na prezydenta RFN.

1938 - Wojska polskie wkroczyły na czechosłowackie Zaolzie.

1951 - Urodził się Sting (właśc. Gordon Matthew Sumner), brytyjski muzyk, piosenkarz, kompozytor, socjalista.

1965 - Zmarł Oskar Lange, wybitny polski ekonomista, działacz PPS.

1968 - Meksyk: Masakra na Placu Tlatelolco w Mexico City.

1992 - Zmarł Bogdan Suchodolski, polski filozof, historyk nauki i kultury oraz pedagog.

2009 - Zmarł Marek Edelman, polski lekarz, działacz polityczny i społeczny, jeden z przywódców powstania w getcie warszawskim