Niemcy: Pierwsza elektrownia atomowa zamknięta

[2003-11-14 08:30:53]

Dolnosaksońska elektrownia atomowa Stade zaprzestaje dzisiaj, po ponad 31 latach, swojej działalności - to początek procesu stopniowego wycofywania się RFN z energii atomowej; działania te mają się mieć ku końcowi za 20 lat. Odpowiednie decyzje zostały podjęte przez czerwono-zieloną koalicję w czerwcu 2001 r.

Elektrownia Stade zostaje wyłączona blisko rok przed wcześniej zakładanym terminem, ale proces likwidacji jej radioaktywnych instalacji będzie trwał jeszcze do 2015 r.

Z okazji wyłączenia pierwszego z 19 wciąż działających zakładów, „zielony” minister ochrony środowiska, Jürgen Trittin, zaprasza przeciwników energii atomowej do jednej z berlińskich restauracji. W Bundestagu stwierdził natomiast: „W Niemczech energia atomowa nie ma już przyszłości.”

Inaczej uważa tymczasem opozycja; Angela Merkel z CDU zapowiedziała jeszcze w lecie, że w przypadku zmiany koalicji rządowej porozumienie o wycofaniu się Niemiec z energii atomowej zostanie anulowane. Wtóruje jej też Walter Döring z FDP: „Wycofanie się z wycofania jest niezbędne.”

„Świętować będziemy dopiero wtedy, gdy wyłączony zostanie ostatni reaktor” - powiedziała natomiast Susanne Ochse z organizacji Greenpeace. Także Walter Jungbauer z organizacji BUND nie będzie obecny na party ministra Trittina; według niego, nawet jeśli po następnych wyborach czerwono-zielona koalicja będzie w dalszym ciągu rządziła, to „do 2023 r. z całą pewnością nastąpi zmiana ekipy rządowej”...

Piotr Marczewski

Kłopotliwe związki rynku sztuki i finansów w czasie dekadencji kapitalizmu
Częstochowa, CPJ, Willa Generała, Al. Wolności 30
26 lutego (piątek), godz. 19.00
Nowy numer Przeglądu Socjalistycznego
22 stycznia
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

5 lutego:

1846 - Urodził się Johann Most, niemiecko-amerykański teoretyk anarchizmu.

1919 - Urodził się Andreas Papandreu, przywódca greckiej socjaldemokracji (PASOK), długoletni premier Grecji, ekonomista.

1929 - Urodził się Fred Sinowatz, austriacki polityk socjaldemokratyczny, kanclerz Austrii w latach 1983-1986.

1971 - W Urugwaju powstała lewicowa koalicja Szeroki Front.

2005 - Zmarła Michalina Wisłocka, ginekolog i seksuolog, założycielka Towarzystwa Planowania Rodziny, propagatorka antykoncepcji.

2009 - Rozwiązała się francuska Rewolucyjna Liga Komunistyczna; w jej miejsce utworzono Nową Partię Antykapitalistyczną.