Niemcy: Pierwsza elektrownia atomowa zamknięta

[2003-11-14 08:30:53]

Dolnosaksońska elektrownia atomowa Stade zaprzestaje dzisiaj, po ponad 31 latach, swojej działalności - to początek procesu stopniowego wycofywania się RFN z energii atomowej; działania te mają się mieć ku końcowi za 20 lat. Odpowiednie decyzje zostały podjęte przez czerwono-zieloną koalicję w czerwcu 2001 r.

Elektrownia Stade zostaje wyłączona blisko rok przed wcześniej zakładanym terminem, ale proces likwidacji jej radioaktywnych instalacji będzie trwał jeszcze do 2015 r.

Z okazji wyłączenia pierwszego z 19 wciąż działających zakładów, „zielony” minister ochrony środowiska, Jürgen Trittin, zaprasza przeciwników energii atomowej do jednej z berlińskich restauracji. W Bundestagu stwierdził natomiast: „W Niemczech energia atomowa nie ma już przyszłości.”

Inaczej uważa tymczasem opozycja; Angela Merkel z CDU zapowiedziała jeszcze w lecie, że w przypadku zmiany koalicji rządowej porozumienie o wycofaniu się Niemiec z energii atomowej zostanie anulowane. Wtóruje jej też Walter Döring z FDP: „Wycofanie się z wycofania jest niezbędne.”

„Świętować będziemy dopiero wtedy, gdy wyłączony zostanie ostatni reaktor” - powiedziała natomiast Susanne Ochse z organizacji Greenpeace. Także Walter Jungbauer z organizacji BUND nie będzie obecny na party ministra Trittina; według niego, nawet jeśli po następnych wyborach czerwono-zielona koalicja będzie w dalszym ciągu rządziła, to „do 2023 r. z całą pewnością nastąpi zmiana ekipy rządowej”...

Piotr Marczewski

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.