Niemcy: Pierwsza elektrownia atomowa zamknięta

[2003-11-14 08:30:53]

Dolnosaksońska elektrownia atomowa Stade zaprzestaje dzisiaj, po ponad 31 latach, swojej działalności - to początek procesu stopniowego wycofywania się RFN z energii atomowej; działania te mają się mieć ku końcowi za 20 lat. Odpowiednie decyzje zostały podjęte przez czerwono-zieloną koalicję w czerwcu 2001 r.

Elektrownia Stade zostaje wyłączona blisko rok przed wcześniej zakładanym terminem, ale proces likwidacji jej radioaktywnych instalacji będzie trwał jeszcze do 2015 r.

Z okazji wyłączenia pierwszego z 19 wciąż działających zakładów, „zielony” minister ochrony środowiska, Jürgen Trittin, zaprasza przeciwników energii atomowej do jednej z berlińskich restauracji. W Bundestagu stwierdził natomiast: „W Niemczech energia atomowa nie ma już przyszłości.”

Inaczej uważa tymczasem opozycja; Angela Merkel z CDU zapowiedziała jeszcze w lecie, że w przypadku zmiany koalicji rządowej porozumienie o wycofaniu się Niemiec z energii atomowej zostanie anulowane. Wtóruje jej też Walter Döring z FDP: „Wycofanie się z wycofania jest niezbędne.”

„Świętować będziemy dopiero wtedy, gdy wyłączony zostanie ostatni reaktor” - powiedziała natomiast Susanne Ochse z organizacji Greenpeace. Także Walter Jungbauer z organizacji BUND nie będzie obecny na party ministra Trittina; według niego, nawet jeśli po następnych wyborach czerwono-zielona koalicja będzie w dalszym ciągu rządziła, to „do 2023 r. z całą pewnością nastąpi zmiana ekipy rządowej”...

Piotr Marczewski

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst nastepny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za pośrednictwem aplikacji LewicaPL dla iOS i Androida:

Wybory Samorządowe 2014
Oferta pracy!
Od zaraz
Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 23 października br.
LeftRadio - Lewicowe radio
NOWY NUMER MAGAZYNU "NIGDY WIĘCEJ"
wiosna-lato 2014
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada

23 października:

1915 - 25 tysięcy kobiet na ulicach Nowego Jorku domagało się przyznania praw wyborczych.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej dokonał zamachu na Bar Podlaski w Warszawie, zabijając 18 hitlerowców.

1944 - Założono Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

1956 - Początek powstania na Węgrzech.