Niemcy: Pierwsza elektrownia atomowa zamknięta

[2003-11-14 08:30:53]

Dolnosaksońska elektrownia atomowa Stade zaprzestaje dzisiaj, po ponad 31 latach, swojej działalności - to początek procesu stopniowego wycofywania się RFN z energii atomowej; działania te mają się mieć ku końcowi za 20 lat. Odpowiednie decyzje zostały podjęte przez czerwono-zieloną koalicję w czerwcu 2001 r.

Elektrownia Stade zostaje wyłączona blisko rok przed wcześniej zakładanym terminem, ale proces likwidacji jej radioaktywnych instalacji będzie trwał jeszcze do 2015 r.

Z okazji wyłączenia pierwszego z 19 wciąż działających zakładów, „zielony” minister ochrony środowiska, Jürgen Trittin, zaprasza przeciwników energii atomowej do jednej z berlińskich restauracji. W Bundestagu stwierdził natomiast: „W Niemczech energia atomowa nie ma już przyszłości.”

Inaczej uważa tymczasem opozycja; Angela Merkel z CDU zapowiedziała jeszcze w lecie, że w przypadku zmiany koalicji rządowej porozumienie o wycofaniu się Niemiec z energii atomowej zostanie anulowane. Wtóruje jej też Walter Döring z FDP: „Wycofanie się z wycofania jest niezbędne.”

„Świętować będziemy dopiero wtedy, gdy wyłączony zostanie ostatni reaktor” - powiedziała natomiast Susanne Ochse z organizacji Greenpeace. Także Walter Jungbauer z organizacji BUND nie będzie obecny na party ministra Trittina; według niego, nawet jeśli po następnych wyborach czerwono-zielona koalicja będzie w dalszym ciągu rządziła, to „do 2023 r. z całą pewnością nastąpi zmiana ekipy rządowej”...

Piotr Marczewski

Stawiamy WETO
Warszawa, plac Zamkowy
20 lipca (środa), godz. 18.00
Łańcuch Światła w całej Polsce: Kulminacja w Warszawie
CAŁA POLSKA
20 lipca (czwartek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

20 lipca:

1919 - Policja aresztowała członków ostatniej Rady Delegatów Robotniczych w Zagłębiu Dąbrowskim.

1919 - W Polsce odbyła się masowa akcja protestacyjna przeciwko zbrojnej interwencji Ententy w wewnętrzne sprawy Rosji i Węgier - państw ogarniętych rewolucją społeczną. Akcję organizowały KPRP, PPS i KC KZZ.

1923 - Urodził się Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

1960 - Sri Lanka: Sirimavo Bandaranaike (z lewicowej Partii Wolności) została premierem jako pierwsza na świecie kobieta-szef rządu.

1982 - 11 żołnierzy zginęło, a 50 osób zostało rannych w dwóch eksplozjach bomb podłożonych przez IRA w Hyde Parku i Regent’s Park w Londynie.

2005 - W Kanadzie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2007 - Izrael z uwolnił 255 więźniów palestyńskich, w większości z ugrupowania Al-Fatah.

2012 - USA: w kinie w mieście Aurora w stanie Kolorado 25-letni James Holmes otworzył ogień do widzów, zabijając 12 i raniąc 58 z nich.