Niemcy: Pierwsza elektrownia atomowa zamknięta

[2003-11-14 08:30:53]

Dolnosaksońska elektrownia atomowa Stade zaprzestaje dzisiaj, po ponad 31 latach, swojej działalności - to początek procesu stopniowego wycofywania się RFN z energii atomowej; działania te mają się mieć ku końcowi za 20 lat. Odpowiednie decyzje zostały podjęte przez czerwono-zieloną koalicję w czerwcu 2001 r.

Elektrownia Stade zostaje wyłączona blisko rok przed wcześniej zakładanym terminem, ale proces likwidacji jej radioaktywnych instalacji będzie trwał jeszcze do 2015 r.

Z okazji wyłączenia pierwszego z 19 wciąż działających zakładów, „zielony” minister ochrony środowiska, Jürgen Trittin, zaprasza przeciwników energii atomowej do jednej z berlińskich restauracji. W Bundestagu stwierdził natomiast: „W Niemczech energia atomowa nie ma już przyszłości.”

Inaczej uważa tymczasem opozycja; Angela Merkel z CDU zapowiedziała jeszcze w lecie, że w przypadku zmiany koalicji rządowej porozumienie o wycofaniu się Niemiec z energii atomowej zostanie anulowane. Wtóruje jej też Walter Döring z FDP: „Wycofanie się z wycofania jest niezbędne.”

„Świętować będziemy dopiero wtedy, gdy wyłączony zostanie ostatni reaktor” - powiedziała natomiast Susanne Ochse z organizacji Greenpeace. Także Walter Jungbauer z organizacji BUND nie będzie obecny na party ministra Trittina; według niego, nawet jeśli po następnych wyborach czerwono-zielona koalicja będzie w dalszym ciągu rządziła, to „do 2023 r. z całą pewnością nastąpi zmiana ekipy rządowej”...

Piotr Marczewski

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.