Niemcy: Pierwsza elektrownia atomowa zamknięta

[2003-11-14 08:30:53]

Dolnosaksońska elektrownia atomowa Stade zaprzestaje dzisiaj, po ponad 31 latach, swojej działalności - to początek procesu stopniowego wycofywania się RFN z energii atomowej; działania te mają się mieć ku końcowi za 20 lat. Odpowiednie decyzje zostały podjęte przez czerwono-zieloną koalicję w czerwcu 2001 r.

Elektrownia Stade zostaje wyłączona blisko rok przed wcześniej zakładanym terminem, ale proces likwidacji jej radioaktywnych instalacji będzie trwał jeszcze do 2015 r.

Z okazji wyłączenia pierwszego z 19 wciąż działających zakładów, „zielony” minister ochrony środowiska, Jürgen Trittin, zaprasza przeciwników energii atomowej do jednej z berlińskich restauracji. W Bundestagu stwierdził natomiast: „W Niemczech energia atomowa nie ma już przyszłości.”

Inaczej uważa tymczasem opozycja; Angela Merkel z CDU zapowiedziała jeszcze w lecie, że w przypadku zmiany koalicji rządowej porozumienie o wycofaniu się Niemiec z energii atomowej zostanie anulowane. Wtóruje jej też Walter Döring z FDP: „Wycofanie się z wycofania jest niezbędne.”

„Świętować będziemy dopiero wtedy, gdy wyłączony zostanie ostatni reaktor” - powiedziała natomiast Susanne Ochse z organizacji Greenpeace. Także Walter Jungbauer z organizacji BUND nie będzie obecny na party ministra Trittina; według niego, nawet jeśli po następnych wyborach czerwono-zielona koalicja będzie w dalszym ciągu rządziła, to „do 2023 r. z całą pewnością nastąpi zmiana ekipy rządowej”...

Piotr Marczewski

Oferta pracy!
Od zaraz
LeftRadio - Lewicowe radio
NOWY NUMER MAGAZYNU "NIGDY WIĘCEJ"
wiosna-lato 2014
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada
Kontrnarracja wobec IPN
cbwydawnictwo.home pl
od zaraz

20 grudnia:

1834 - Zmarł Maurycy Mochnacki, demokratyczny publicysta, uczestnik i kronikarz powstania listopadowego, podczas którego utworzył klub rewolucyjny.

1876 - Urodził się Bronisław Zygmunt Siwik, działacz socjalistyczny i spółdzielczy, publicysta.

1968 - Zmarł John Steinbeck, pisarz amerykański podejmujący w swoich dziełach tematykę społeczną, noblista.

1970 - Władysław Gomułka został odsunięty od władzy. Edward Gierek pierwszym sekretarzem KC PZPR.

1972 - Polski drobnicowiec MS Józef Conrad został uszkodzony w czasie amerykańskiego bombardowania portu Hajfong w Wietnamie Północnym; zginęło 4 marynarzy, a 3 zostało rannych.

1982 - We Francji minister oświaty, socjalista Alain Savary, przedstawił projekt ustawy przewidujący ujednolicenie szkolnictwa w duchu areligijnym

1989 - Rozpoczęła się inwazja wojsk USA w Panamie.

1991 - Laburzysta Paul Keating został premierem Australii.

2000 - Zmarł Józef Wiaderny, działacz związkowy, przewodniczący OPZZ, poseł na Sejm RP III kadencji.

2001 - Zmarł Léopold Sédar Senghor, senegalski polityk i poeta. W latach 1960-80 prezydent, a 1962-70 także szef rządu. Współtwórca koncepcji négritude ("murzyńskości"). Przez pewien okres nawiązywał do socjalizmu afrykańskiego.

2008 - Boliwia zadeklarowała, że jest wolna od analfabetyzmu.