Lider krakowskiej UPR aresztowany

[2002-03-03 21:43:46]

Stanisław Żółtek, prezes małopolskiego oddziału Unii Polityki Realnej, został aresztowany pod zarzutem łapownictwa.

Żółtka zatrzymali w czwartek funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego. Katowicki sąd zdecydował o tymczasowym aresztowaniu go na dwa miesiące.

Według RMF prokuratura zarzuca mu przyjęcie 20 tys. łapówki i obietnicy otrzymania dalszych 100 tys. Sprawa dotyczy nielegalnego obrotu nieruchomościami.

W 1995 r. miasto za 920 tys. złotych sprzedało zabytkową, położoną w centrum kamienicę, firmie IACO Poland, w której udziały mieli obywatele Włoch i polski salezjanin. Później wyszło na jaw, że salezjanin był jedynie figurantem, a jego osoba umożliwiała kupno budynku bez zgody MSWiA, niezbędnej przy zakupie nieruchomości przez obcokrajowców. Jak zeznał ksiądz, firma IACO wygrała przetarg dzięki łapówce (20 tys.) wręczonej ówczesnemu urzędnikowi magistratu, który brał udział w pracach komisji przetargowej. Według "Dziennika Polskiego" Kraków stracił na tej transakcji około 2 milionów zł.

Sprawa wiele lat pozostawała niewyjaśniona. Na początku lutego br. do aresztu trafili włoski szef IACO Franco M., magistracki urzędnik Marek W. oraz były krakowski radny, Władysław W. Salezjanin Wiktor L. będzie odpowiadał z wolnej stopy. Aresztowanie Stanisława Żółtka oznacza, że sprawa zatacza coraz szersze kręgi.

Żółtek był wiceprezydentem miasta w latach 1997-1998. Prowadząca sprawę katowicka prokuratura poinformowała, że zgromadzony w śledztwie materiał dowodowy wskazuje, że w 1998 r. Żółtek jako wiceprezydent Krakowa uzależnił podjęcie czynności służbowych od przyjęcia od włoskiego przedsiębiorcy obietnicy wręczenia 120 tysięcy zł.

Gdy miasto sprzedawało kamienicę wraz z lokatorami, w umowie znalazł się paragraf, który zobowiązywał nowego właściciela do zapewnienia mieszkańcom lokali zastępczych. Tymczasem Włosi postanowili obejść ten punkt umowy wykorzystując ekspertyzę nadzoru budowlanego, który w 1998 r. orzekł, że kamienica nie nadaje się do zamieszkania i na tej podstawie zalecił jej opróżnienie. Sprawa nie wzbudziła zainteresowania urzędu miasta, chociaż w zawartej 3 lata wcześniej umowie notarialnej zapisano, że zużycie budynku wynosi zaledwie 45%.

Zdaniem prokuratury Żółtek miał wziąć łapówkę za "załatwienie" poza kolejnością 11 lokatorom mieszkań komunalnych. Opróżnioną kamienicę Włosi wyremontowali, a wkrótce po tym sprzedali.

Na konferencji prasowej zwołanej przez krakowski oddział UPR Żółtka bronili jego partyjni koledzy. Sugerują oni, że cała sprawa może mieć charakter politycznej zemsty wobec człowieka, który wielu zalazł za skórę swą nieposzlakowaną opinią i kryształową uczciwością. Zarzucają mediom szukanie taniej sensacji, a krakowską rozgłośnię RMF FM oskarżają, że nagłaśniając sprawę rewanżuje się za niekorzystne dla radia decyzje dotyczące dzierżawy terenów wokół Kopca Kościuszki, które Żółtek podejmował będąc wiceprezydentem i radnym.

Stanisław Żółtek wciąż jest radnym Rady Miejskiej z ramienia Unii Polityki Realnej. Jest również członkiem Komisji Mienia i Rozwoju Gospodarczego, Mieszkalnictwa i Inicjatyw Lokalnych oraz wiceprzewodniczącym komisji rewizyjnej.
Wygląda na to, że w tej sprawie zyskują prawie wszyscy: godziwie zapewne opłacony ksiądz-figurant, obrotni włoscy biznesmeni, przedsiębiorczy urzędnicy magistratu. Nawet mieszkańcy kamienicy, sprzedani wraz z budynkiem jak feudalni chłopi z wsią, nie wyszli źle na całej transakcji, wszak gmina ekspresowo zapewniła im lokale zastępcze.

Jedynym, który dopłaca do interesu, jest miasto: wyprzedając majątek po zaniżonych cenach i regulując cudze rachunki, po raz kolejny udowadnia wyższość własności prywatnej nad publiczną.

I jak tu nie być liberałem? Najlepiej takim bezkompromisowym, jak politycy Unii Polityki Realnej...

Marek Tobolewski

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.