Wenezuela: Olbrzymi wzrost gospodarczy

[2005-03-09 03:26:15]

Jak podaje agencja Mercopress w 2004 roku wzrost gospodarczy w Wenezueli wyniósł aż 17,3%. W 2004 roku Wenezuela osiągnęła też równowagę w bilansie płatniczym, a ponadto błyskawicznie rozwijał się przemysł. W sektorach gospodarki związanych z przemysłem naftowym nastąpił wzrost o 8.7%, a w zawodach niezwiązanych z wydobyciem ropy naftowej wzrost był jeszcze większy i wyniósł 17,8%.

W latach 2002-2003 nastąpił w Wenezueli spadek PKB łącznie o ponad 18%, co było spowodowane między innymi strajkami szefów kompanii naftowych, jak też niestabilną sytuacją polityczną. Zdaniem ekspertów obecnie Wenezuela powinna już wejść na drogę szybkiego wzrostu i dlatego, wedle prognoz, w 2005 roku wzrost PKB w tym kraju ma wynieść co najmniej 7-8%.

Piotr Szumlewicz

Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.