Wenezuela: Olbrzymi wzrost gospodarczy

[2005-03-09 03:26:15]

Jak podaje agencja Mercopress w 2004 roku wzrost gospodarczy w Wenezueli wyniósł aż 17,3%. W 2004 roku Wenezuela osiągnęła też równowagę w bilansie płatniczym, a ponadto błyskawicznie rozwijał się przemysł. W sektorach gospodarki związanych z przemysłem naftowym nastąpił wzrost o 8.7%, a w zawodach niezwiązanych z wydobyciem ropy naftowej wzrost był jeszcze większy i wyniósł 17,8%.

W latach 2002-2003 nastąpił w Wenezueli spadek PKB łącznie o ponad 18%, co było spowodowane między innymi strajkami szefów kompanii naftowych, jak też niestabilną sytuacją polityczną. Zdaniem ekspertów obecnie Wenezuela powinna już wejść na drogę szybkiego wzrostu i dlatego, wedle prognoz, w 2005 roku wzrost PKB w tym kraju ma wynieść co najmniej 7-8%.

Piotr Szumlewicz

2 czerwca:

1882 - Zmarł Giuseppe Garibaldi, włoski rewolucjonista, żołnierz i polityk, działacz i bojownik na rzecz zjednoczenia Włoch.

1916 - Zakończył się strajk warszawskich tramwajarzy, złamany represjami policji.

1941 - W odwecie za opór stawiany przez miejscową ludność niemieckim spadochroniarzom podczas desantu na Kretę rozstrzelali oni kilkudziesięciu mężczyzn z wioski Kondomari.

1946 - Włosi opowiedzieli się w referendum za zniesieniem monarchii i ustanowieniem republiki.

1967 - Jedna osoba zginęła, a 60 zostało rannych w wyniku starć lewicowej młodzieży z policją w trakcie demonstracji przeciwko wizycie szacha Iranu Rezy Pahlawiego w Berlinie Zachodnim.

2007 - W Rostocku (płn. Niemcy) 80 tys. alterglobalistów demonstrowało przeciwko szczytowi G8. Doszło do gwałtownych starć z policją.

2018 - Pedro Sánchez (PSOE) został premierem Hiszpanii.