Wenezuela: Olbrzymi wzrost gospodarczy

[2005-03-09 03:26:15]

Jak podaje agencja Mercopress w 2004 roku wzrost gospodarczy w Wenezueli wyniósł aż 17,3%. W 2004 roku Wenezuela osiągnęła też równowagę w bilansie płatniczym, a ponadto błyskawicznie rozwijał się przemysł. W sektorach gospodarki związanych z przemysłem naftowym nastąpił wzrost o 8.7%, a w zawodach niezwiązanych z wydobyciem ropy naftowej wzrost był jeszcze większy i wyniósł 17,8%.

W latach 2002-2003 nastąpił w Wenezueli spadek PKB łącznie o ponad 18%, co było spowodowane między innymi strajkami szefów kompanii naftowych, jak też niestabilną sytuacją polityczną. Zdaniem ekspertów obecnie Wenezuela powinna już wejść na drogę szybkiego wzrostu i dlatego, wedle prognoz, w 2005 roku wzrost PKB w tym kraju ma wynieść co najmniej 7-8%.

Piotr Szumlewicz

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.