Eurostat: Raport o rodzinie w UE

[2006-05-13 00:43:45]

Eurostat przedstawił raport na temat rodziny w Unii Europejskiej. Zgodnie z nim w 2004 r. w Unii Europejskiej zawarto 2,2 mln ślubów, czyli 4,8 związków małżeńskich na 1000 osób. Z tego najwięcej ślubów zawarto na Cyprze – 7,2 na 1000 osób, w Danii – 7,0 oraz na Malcie – 6,0. Najmniej nowych małżeństw było w tym czasie w Słowenii – 3,3 na 1000 osób, w Belgii – 4,1 i w Grecji – 4,2.

W 2004 r. w krajach UE doszło do prawie 1 mln rozwodów (2,1 na 1000 mieszkańców). Najwyższy wskaźnik rozwodów był w Czechach i na Litwie – po 3,2 na 1000 osób oraz na Łotwie – 3,1. Najmniej rozwodów dokonano w Irlandii – 0,7, w Grecji – 0,8, we Włoszech – 1,1.

Zgodnie z danymi Eurostatu w 2004 r. w UE urodziło się 4,8 mln dzieci (czyli 10,5 narodzin na 1000 mieszkańców). Najwięcej dzieci rodziło się w Irlandii – 15,2 na 1000 mieszkańców, we Francji – 12,7 oraz w Danii, Luksemburgu i Wielkiej Brytanii – po 12. Najmniej urodzeń zanotowano w Niemczech – 8,6, na Łotwie – 8,8 i na Litwie – 8,9.

Prawie 32 proc. z 4,8 mln dzieci urodziło się poza małżeństwami. Najwięcej w Estonii – 58 proc. wszystkich urodzonych, w Szwecji – 55 proc, w Danii, na Łotwie i we Francji (w 2003 r.) – po 45 proc. Najmniej dzieci urodzonych poza małżeństwem było na Cyprze – 3 proc, w Grecji – 5 proc. i we Włoszech – 15 proc.

Zgodnie z danymi Eurostatu na 2005 r. w 67 proc. gospodarstw domowych w UE nie było dzieci. Z tego 29 proc. to jednoosobowe gospodarstwa, 24 proc. to para bez dziecka, a inne typy gospodarstw bez dzieci to 14 proc. Ponadto w 16 proc. gospodarstw było jedno dziecko, w 13 proc. dwoje dzieci, a zaledwie w 4 proc. troje lub więcej dzieci. Najwięcej gospodarstw domowych bez dzieci w 2005 r. było w Finlandii – 76 proc., Niemczech – 75 proc., w Danii – 74 proc. a najmniej w Polsce – 53 proc., na Litwie i Słowacji – po 54 proc.

W 13 proc. gospodarstw domowych z dziećmi był jeden rodzic. Najwięcej takich gospodarstw było w Wielkiej Brytanii – 24 proc., w Belgii – 18 proc, w Estonii – 17 proc. oraz w Danii i w Niemczech – po 16 proc.

Piotr Szumlewicz

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.

2013 - 38 osób zginęło, a 3 zostały ranne w pożarze szpitala psychiatrycznego we wsi Ramienskij pod Moskwą.