Chile: Biały Dom stawia ultimatum

[2006-06-03 18:23:36]

Administracja George'a Busha próbuje wywierać silną presję na rząd Chile, chcąc zmusić władze w Santiago do sprzeciwu wobec wysiłków zmierzających do włączenia Wenezueli do Rady Bezpieczeństwa Organizacji Narodów Zjednoczonych.

Według raportu opublikowanego przez "La Tercera", kwestia członkostwa Wenezueli w RB ONZ była jedynym tematem spotkania ministra spraw zagranicznych Chile Alejandro Foxleya z sekretarzem stanu USA Condoleezzą Rice, które odbyło się 21 kwietnia tego roku w Waszyngtonie. Rice stwierdziła podczas rozmowy, że obecność Wenezueli w Radzie Bezpieczeństwa będzie stanowić duże zagrożenie dla amrykańskich interesów, oraz że Stany Zjednoczone nie przyjmą ze zrozumieniem sytuacji, w której Chile udzielą Wenezueli poparcia.

Obecnie kraje Ameryki Łacińskiej reprezentowane są przez Peru i Argentynę, której kadencja upływa z końcem tego roku. Nieoficjalnym kandydatem Waszyngtonu, a tym samym rywalem Wenezueli, jest Gwatemala. Wybór jest zwykle dokonywany przez wszystkie państwa regionu. Postawa Chile może mieć jednak zasadnicze znaczenie, gdyż według prawa, w przypadku gdy dwa lub więcej państw z danego regionu nie zgadzają się ustąpić, decyzję podejmuje Zgromadzenie Ogólne ONZ.

Rice ostrzegła również, że popierając kandydaturę Wenezueli, Chile stanie się państwem przegranym, i że utrudni to w znacznym stopniu - czy wręcz uniemożliwi - współpracę między oboma krajami.

W podobnym klimacie przebiegło spotkanie Foxleya z podekretarzem stanu USA Robertem Zoellickiem.

Reakcja rządu chilijskiego była szybka i stanowcza. Ricardo Lagos Weber, rzecznik prezydenta Chile Michelle Bachelet oświadczył, że państwo Chile ma swoją godność i nie ulegnie żadnej presji ze strony innych państw.

Dziewiątego czerwca dojdzie do wizyty prezydent Bachelet w Waszyngtonie, podczas której zaplanowane są spotkania z Bushem, Rice i Zoellickiem.

Sebastian Maćkowski

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 maja:

1818 - W Trewirze urodził się Karol Marks.

1923 - Helena Jurgielewicz jako pierwsza Polka otrzymała dyplom lekarza weterynarii po ukończeniu z ogólnym wynikiem celującym Akademii Medycyny Weterynaryjnej we Lwowie.

1950 - Pogrzeb Kazimierza Pużaka na Starych Powązkach.

1993 - Rozpoczął się strajk sfery budżetowej.

2005 - Wybory do Izby Gmin w Wielkiej Brytanii wygrała Partia Pracy zdobywając 37% głosów.

2010 - W Grecji rozpoczęły się protesty społeczne.