Czechy: Minimalna porażka socjaldemokratów

[2006-06-03 22:52:49]

Prawicowa Obywatelska Partia Demokratyczna (Občanská Demokratická Strana) wygrała wybory parlamentarne w Czechach. Prowadzona przez Mirka Topolánka ODS zdobyła 35,4 proc. głosów i 81 mandatów w Izbie Poselskiej.

Rządząca obecnie Czeska Partia Socjaldemokratyczna (Česká Strana Sociálne Demokratická) premiera Jiříego Paroubka nieznacznie przegrała wybory. Socjaldemokraci zdobyli 32,3 proc. głosów i 75 mandatów w Izbie Poselskiej.

Komunistyczna Partia Czech i Moraw (Komunistická Strana Čech a Moravy) zdobyła 12,8 proc. głosów, co przełoży się prawdopodobnie na 25 mandatów w Sejmie. Zwraca uwagę, że wynik wyborczy KSČM jest niższy niż przed czterema laty (18,5 proc.) i niższy niż przewidywały to sondaże przedwyborcze (tam komuniści notowali wyniki w granicach 15-20 proc.).

Do Sejmu weszły jeszcze: chadecka Unia Chrześcijańsko-Demokratyczna-Czechosłowacka Partia Ludowa (Krest'anská a Demokratická Unie-Československá Strana Lidova) - 7,2 proc. głosów i 11 mandatów, oraz Partia Zielonych (Strana Zelených) - 6,3 proc. głosów i 8 mandatów. Poza Sejmem znajdzie się natomiast między innymi posiadająca obecnie reprezentację parlamentarną i współrządząca dotychczas z socjaldemokratami liberalna Unia Wolności-Demokratyczna Unia (Unie Svobody-Demokraticka Unie), na którą oddano zaledwie 0,3 proc. głosów.

Jeżeli wyniki nie zmienią się - a podliczono do tej pory 99,97 oddanych głosów - to będzie to oznaczało, że zarówno blok partii centroprawicowych (ODS, KDU-ČSL, SZ), jak i blok lewicy (ČSSD, KSČM) mają w Izbie Poselskiej po 100 reprezentantów.

Bartłomiej Kacper Przybylski

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.