Meksyk: Policja strzela do nauczycieli

[2006-06-17 17:23:19]

Tysiące funkcjonariuszy służb bezpieczeństwa wzięło udział w pacyfikacji pokojowego strajku zorganizowanego przez nauczycieli w meksykańskim mieście Oaxaca. W wyniku ataku zginęło 11 osób, w tym dwoje dzieci, które zostały uduszone gazem łzawiącym. Zatrzymano około 100 osób. Zamknięto lokalną stację radiową, a czworo pracujących w niej dziennikarzy zniknęło bez śladu. Kilka nauczycielek oskarżyło siły policyjne o nadużycia seksualne, władze stanowe zaprzeczają tym oskarżeniom.

Strajk nauczycieli w mieście Oaxaca organizowany jest co roku, gdyż - jak twierdzą przywódcy strajkujących - rząd stanowy oraz krajowy za każdym razem ignorują wysuwane przez protestujących postulaty. Dotyczą one głównie zwiększenia wydatków na edukację.

Sebastian Maćkowski

Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.