Eurostat: Raport o informatyzacji społeczeństw UE

[2006-06-20 23:48:35]

Eurostat przedstawił raport na temat zdolności korzystania z komputera społeczeństw Unii Europejskiej. Zgodnie z nim 37 proc. mieszkańców Unii Europejskiej (między 16 i 74 rokiem życia) nie ma podstawowych zdolności korzystania z komputera.

Najwięcej "informatycznych analfabetów" jest w Grecji – 65 proc., we Włoszech – 59 proc., na Cyprze i w Portugalii (po 54 proc.), na Litwie – 53 proc. i w Polsce – 46 proc. Najmniej osób nie posiadających podstawowych zdolności do korzystania z komputera jest w krajach skandynawskich: Danii i Norwegii (po 10 proc.) oraz Szwecji (11 proc.).

Najgorzej w UE wygląda sytuacja u osób starszych (w kategorii wiekowej 55-74), wśród których aż 65 proc. nie ma podstawowych zdolności korzystania z komputera. Najwięcej w Grecji – aż 93 proc. i na Litwie – 90 proc., a najmniej w Danii i Szwecji – po 27 proc.

Dość powszechna znajomość obsługi komputera jest wśród unijnych studentów, gdyż tylko 4 proc. nie opanowało zdolności obsługi komputera w stopniu elementarnym. W Danii, Niemczech i Luksemburgu "informatyczny analfabetyzm" wśród studentów nie występuje wcale (również w będącej poza UE Norwegii). Najgorzej wypadają tutaj studenci węgierscy i greccy, wśród których po 19 proc. nie zna podstaw obsługi komputera.

Z osób mających wyższe wykształcenie 11 proc. mieszkańców UE jest 'informatycznymi analfabetami". Najniższy ich odsetek jest w Szwecji – 2 proc. i w Danii – 3 proc. (poza tym w Norwegii – 1 proc.), a najwyższy w Estonii – 24 proc. i w Grecji – 23 proc.

Eurostat podał też odsetek bezrobotnych, którzy nie mają opanowanych podstawowych zdolności obsługi komputera. Średnio jest ich w Unii 39 proc, przy czym najmniej w Szwecji – 10 proc. i w Danii – 12 proc., a najwięcej na Litwie – 71 proc, i na Węgrzech – 67 proc.

Zaawansowany poziom umiejętności informatycznych deklaruje 22 proc. mieszkańców UE. Najwięcej jest ich w Luksemburgu – 42 proc. i w Danii – 39 proc. (z europejskich krajów poza UE w Norwegii – 42 proc.), a najmniej w Grecji – 9 proc. i na Łotwie – 11 proc.

Piotr Szumlewicz

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1898 - Urodził się Erich Maria Remarque (wł. Erich Paul Remark), niemiecki powieściopisarz, autor antywojennej powieści „Na zachodzie bez zmian”.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1908 - Na Ślasku Cieszyńskim powstało Stowarzyszenie Młodzieży Robotniczej „Siła”.

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.