Eurostat: Raport o informatyzacji społeczeństw UE

[2006-06-20 23:48:35]

Eurostat przedstawił raport na temat zdolności korzystania z komputera społeczeństw Unii Europejskiej. Zgodnie z nim 37 proc. mieszkańców Unii Europejskiej (między 16 i 74 rokiem życia) nie ma podstawowych zdolności korzystania z komputera.

Najwięcej "informatycznych analfabetów" jest w Grecji – 65 proc., we Włoszech – 59 proc., na Cyprze i w Portugalii (po 54 proc.), na Litwie – 53 proc. i w Polsce – 46 proc. Najmniej osób nie posiadających podstawowych zdolności do korzystania z komputera jest w krajach skandynawskich: Danii i Norwegii (po 10 proc.) oraz Szwecji (11 proc.).

Najgorzej w UE wygląda sytuacja u osób starszych (w kategorii wiekowej 55-74), wśród których aż 65 proc. nie ma podstawowych zdolności korzystania z komputera. Najwięcej w Grecji – aż 93 proc. i na Litwie – 90 proc., a najmniej w Danii i Szwecji – po 27 proc.

Dość powszechna znajomość obsługi komputera jest wśród unijnych studentów, gdyż tylko 4 proc. nie opanowało zdolności obsługi komputera w stopniu elementarnym. W Danii, Niemczech i Luksemburgu "informatyczny analfabetyzm" wśród studentów nie występuje wcale (również w będącej poza UE Norwegii). Najgorzej wypadają tutaj studenci węgierscy i greccy, wśród których po 19 proc. nie zna podstaw obsługi komputera.

Z osób mających wyższe wykształcenie 11 proc. mieszkańców UE jest 'informatycznymi analfabetami". Najniższy ich odsetek jest w Szwecji – 2 proc. i w Danii – 3 proc. (poza tym w Norwegii – 1 proc.), a najwyższy w Estonii – 24 proc. i w Grecji – 23 proc.

Eurostat podał też odsetek bezrobotnych, którzy nie mają opanowanych podstawowych zdolności obsługi komputera. Średnio jest ich w Unii 39 proc, przy czym najmniej w Szwecji – 10 proc. i w Danii – 12 proc., a najwięcej na Litwie – 71 proc, i na Węgrzech – 67 proc.

Zaawansowany poziom umiejętności informatycznych deklaruje 22 proc. mieszkańców UE. Najwięcej jest ich w Luksemburgu – 42 proc. i w Danii – 39 proc. (z europejskich krajów poza UE w Norwegii – 42 proc.), a najmniej w Grecji – 9 proc. i na Łotwie – 11 proc.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

10 grudnia:

1903 - Maria Curie-Skłodowska jako pierwsza kobieta otrzymała Nagrodę Nobla w dziedzinie fizyki.

1911 - Maria Curie-Skłodowska jako pierwsza uczona po raz drugi otrzymała Nagrodę Nobla - za pionierskie badania na polu radiochemii i odkrycie pierwiastka radu.

1923 - Urodził się Jorge Semprún, hiszpański pisarz, scenarzysta, filozof i polityk. W czasie II wojny światowej działacz francuskiego ruchu oporu, więzień Buchenwaldu, członek Komunistycznej Partii Hiszpanii działającej na terenie Francji.

1936 - W Warszawie zmarł Leon Wasilewski, polityk PPS i dyplomata.

1948 - ONZ uchwaliła Powszechną Deklarację Praw Człowieka.

2010 - W Warszawie zmarł Mieczysław Krajewski, ekonomista, działacz społeczny i polityczny, założyciel Niezależnej PPS, poseł na Sejm II kadencji.