Warszawa: Międzynarodowy Dzień Lokatora

[2006-10-01 18:41:37]

Kilkudziesięciu lokatorów warszawskich kamienic wzięło udział w konferencji "O krok od bezdomności - sytuacja lokatorów w Polsce"
zorganizowanej przez kampanię "Mieszkanie Prawem, nie Towarem".

W pierwszym panelu dotyczącym teorii i praktyki ochrony praw lokatorów wystąpiła Helena Denis z Polskiej Unii Lokatorów, która opowiedziała o doświadczeniach jej organizacji, która doradza lokatorom. Stwierdziła przy tym że obecne prawo nie jest sprzyjające lokatorom i zostało napisane pod dyktando kamieniczników. Dodała że również działania sądów, nawet w sprawach ewidentnych są często bardzo opieszałe, a lokatorzy, którzy nie mają zwykle pomocy prawnej przegrywają sprawy.

Jakub Grzegorczyk z CK-LA opowiedział o działaniach kampanii MPnT w sprawie lokatorów budynku przy ul. Konduktorskiej 18, którym kamienicznik bezprawnie odciął ogrzewanie i zawyżył czynsze. Dodał, że samą drogą prawną nie można osiągnąć wiele i potrzebne są jeszcez inne działania takie jak wywieranie na kamienicznika presji za pomocą pikiet i petycji.

W panelu "W oparach absurdu, czyli polityka państwa wobec publicznego sektora mieszkaniowego. Propozycje zmian." Wojciech Orowiecki z Grupy na rzecz Partii Robotniczej oraz Polskiej Partii Pracy przedstawił spadkową tendencję w budownictwie oraz dane dotyczące zmniejszania się liczby budynków komunalnych. Przedstawił również wypracowane w ramach kampanii MPnT postulaty miedzy innymi zmiany polityki budowlanej poprzez
zmniejszenie liczby drogich TBSów, a zwiększenie liczby tanich mieszkań komunalnych, przywrócenie zasobów mieszkań socjalnych i zatrzymanie
procesów prywatyzacji i reprywatyzacji.

Jakub Grzegorczyk stwierdził że główną wadą obecnej polityki mieszkaniowej jest to że gminy wyzbywają się mieszkań komunalnych, przez co brakuje lokali dla osób najbardziej potrzebujących. Dodał, że zahamowanie tego procesu jest konieczne, jeśli chce się myśleć o nakierowanej na lokatorów polityce.

Przedstawiciel "Sierpnia`80" opowiedział o problemie mieszkań zakładowych sprzedawanych razem z lokatorami oraz znieczulicy zarówno na poziomie lokalnym jak i centralnym. Zaapelował również do lokatorów o współpracę z inicjatywami takimi jak kampania MPnT.

O sposobach przeciwdziałania agresywnym działaniom kamieniczników mówił Piotr Ciszewski z CK-LA. Wspomniał on o tym, że występując pojedynczo lokatorzy nie mają praktycznie żadnych szans, zarówno w starciu z biurokracją, jak i właścicielem budynku. Jedyną możliwością jest organizowanie się i to nie na zasadzie wiary w przedstawicieli, ale stowarzyszaniu się i wspólnej walce nie tylko o swoje, ale również inne podobne sprawy. Stwierdził również, że kamienicznika należy atakować bezpośrednio, próbując uderzyć w ich interesy ekonomiczne robiąc im antyreklamę.

Małgorzata Bortko ze stowarzyszenia "Enklawa" omówiła problem bezdomności. Podważyła mity jakoby osoby bezdomne były same sobie winne. Przedstawiła dane mówiące, że większość z nich pracuje lub pobiera rentę albo emeryturę. Dodała również, że popadnięcie w bezdomność ma miejsce nie tylko w rzadkich ekstremalnych sytuacjach, bo może dotyczyć na przykład osób z mieszkań zakładowych czy nie mogących z różnych powodów zamieszkiwać w miejscu zameldowania.

Andrzej Smosarski z CK-LA mówił o sposobach walki z bezdomnoscią, między innymi poprzez wprowadzenie programów wychodzenia z niej, czy też zapobiegania, na przykład poprzez wspieranie osób zadłużonych i oferowanie im specjalnych warunków zatrudnienia, co jest tańsze niż późniejsze wydawanie pieniędzy na bezdomnych. Dodał że programy wychodzenia z bezdomności muszą być dobrze przygotowane, ponieważ jak wykazały doświadczenia zachodnioeuropejskie osoby bezdomne często są niezdolne do szybkiego powrotu do społeczeństwa.

Na jutro kampania MPnT zapowiedziała demonstrację, która rozpocznie się o godz. 17.00 od rozdawania zywności potrzebującym pod dawnym budynkiem Ministerstwa Infrastruktury (ul. Chałubińskiego 4/6).

Waldemar Chamala

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 maja:

1848 - W Petersburgu zmarł Wissarion Bielinski, rosyjski pisarz, filozof, krytyk literacki, teoretyk rewolucyjnego demokratyzmu; współpracował m.in. z M. Bakuninem.

1879 - W Madrycie założono Hiszpańską Socjalistyczną Partię Robotniczą (PSOE).

1917 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego o poprawę warunków pracy, część postulatów została spełniona.

1919 - W Monachium zamordowano Gustava Landauera, niemieckiego anarchistę, pisarza i tłumacza, jednego z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1933 - Rada Naczelna PPS opowiedziała się za odejściem od taktyki Centrolewu i podjęciem samodzielnej walki politycznej.

2003 - W La Celle-Saint-Cloud zmarł Mohammed Dib, pisarz algierski, tworzący w języku francuskim, autor około 30 powieści, jeden z najbardziej znanych w Europie twórców algierskich; komunista.

2005 - W Toronto zmarł Bob Hunter, dziennikarz kanadyjski, współzałożyciel Greenpeace.

2014 - W Odessie w antyrosyjskich zamieszkach i w wyniku pożaru zginęło 48 osób, a 214 odniosło obrażenia.