Meksyk: Senat krytykuje gubernatora Oaxaci

[2006-10-22 14:57:58]

Meksykański Senat skrytykował gubernatora stanu Oaxaca Ulissesa Ruiza za trwające od pięciu miesięcy pasmo walk i przemocy w jego stanie. Jest ono związane z protestami obywateli żądającymi jego ustąpienia. Obywatele oskarżają Ruiza o fałszerstwo wyborcze i nadużywanie siły.

Pomimo krytyki gubernatora Senat nie zdecydował się na spełnienie głównego postulatu protestujących, czyli uznania jego wyboru za nieważny.

Ruch społeczny domagający się ustąpienia Ruiza składa się z przedstawicieli Indian, organizacji lewicowych, a także nauczycieli. Ci ostatni od pięciu miesięcy prowadzili strajk, który spowodował eskalację konfliktu. W efekcie decyzji Senatu nauczycielski związek zawodowy zapowiedział przerwanie strajku. Nauczyciele będą jednak nadal domagać się dymisji Ruiza.

W ciągu ostatnich pięciu miesięcy w walkach z policją zginęło osiem osób, w większości protestujących przeciwko Ruizowi.

Bartosz Machalica

Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.