Meksyk: Zastrzelono dziennikarza Indymediów

[2006-10-28 14:47:58]

Podczas walk uczestników ruchu społecznego z policją w meksykańskim mieście Oaxaca zginął dziennikarz Indymediów Brad Will.

Do tragedii doszło w piątek, podczas natarcia policji i oddziałów paramilitarnych na miasto. Will został postrzelony w klatkę piersiową i zmarł, zanim udało się go przetransportować do szpitala. Towarzyszący mu Oswaldo Ramirez, fotoreporter gazety "Milenio Dario", jest ranny. Jego stan jest nieznany.

Brad Will, właściwie Wiliam Bradley Roland, był autorem filmów dokumentalnych i dziennikarzem nowojorskich Indymediów. Zginął w wieku 36 lat.

Maryla Kołek

Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.