Ruda Śląska: Tragedia w kopalni "Halemba". Akcja nadal wstrzymana.

[2006-11-22 03:34:32]

Co najmniej 6 górników zginęło wczoraj na skutek wybuchu metanu w kopalni "Halemba" (początkowo podawano liczbę 8). Do tragedii doszło ok. 16,30, na głębokości 1030 m. W strefie zagrożenia znajduje się jeszcze 17 osób. Wszystkie służby ratownictwa zostały postawione w stan najwyższego pogotowia.

Jeszcze wczoraj na miejsce przybył premier Jarosław Kaczyński, by zapoznać się na bieżąco z sytuacją. Premier zapowiedział wszelką pomoc dla rodzin poszkodowanych górników.

Dzisiaj do Rudy Śląskiej przyjechał Prezydent RP. Zapowiedział pomoc materialną swojej kancelarii dla pokrzywdzonych i ich rodzin. Trzeba mieć iskierkę nadziei, ale nie kryję, że sytuacja jest bardzo zła - powiedział Lech Kaczyński. Zapowiedział, że żałoba narodowa zostanie ogłoszona, gdy znane będa losy kolejnych osób. Prezydent nie krył zdziwienia, że wśród poszkodowanych znaleźli się bardzo młodzi ludzie. Kwestionował czy 21-letni człowiek może być odpowiednio przygotowany do pracy w tak ekstremalnych warunkach, które wymagają dużego doświadczenia zawodowego. Prezydent zapowiedział również zaostrzenie przepisów BHP, a także Kodeksu Pracy w zakresie ochrony pracownika.

Trwa kolejna wentylacja chodników, gdzie nastapił wybuch (zaistniało poważne zagrożenie ponowną eksplozją metanu). Jeszcze o 15,00 spodziewano się, że do 18,00 trzeba będzie czekać zanim rozpocznie się ponowne wznowienie akcji poszukiwawczej z uwagi na bezpieczeństwo ekip ratowników. Obecnie nikt nie podejmuje się określić czasu przystapienia do działań bezpośrednich.

Ciała sześciu poległych górników udało się przewieźć na powierzchnię.

Od rana mnożą się głosy górników o nieuczciwych praktykach w pomiarach stężenia metanu (np. rozpylanie sprężonego powietrza w stronę czujników).

Minister Pracy i Polityki Społecznej Anna Kalata zapowiedziała dzisiaj przyznanie rodzinom poszkodowanych zasiłków celowych w wysokości 10 tys. zł, po 5 tys. zł na pokrycie kosztów pogrzebu oraz dodatkowo 1 tys. zł na osobę w rodzinie na koszty rehabilitacji.

W ocenie WZZ "Sierpień`80" wypadkowi można było zapobiec. Ze ściany, na której pracowali zmarli i zaginieni górnicy zaprzestano wydobycia węgla, ze względu zagrożenia tam występujące. Miała ona czwarty – najwyższy stopień zagrożenia metanowego, w ocenie górników była jednak znacznie groźniejsza, niż inne ściany, o tej samej kategorii. Mimo to zdecydowano o powrocie w tamten rejon górników, którzy pomimo zagrożenia mieli odzyskać sprzęt - piszą związkowcy w swoim oświadczeniu.

Przyczyny katastrofy bada specjalna komisja.

W tym roku w kopalniach zginęło już 26 osób.

Ludwik Olczyk

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

27 kwietnia:

1848 - Francja zniosła niewolnictwo.

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1968 - Na mocy przyjętego w październiku Abortion Act w Wielkiej Brytanii przerywanie ciąży stało się legalne.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów