Kwaśniewski: Polska poprze atak na Irak

[2002-09-14 19:17:38]

Polska powinna wziąć udział w wojnie prewencyjnej przeciwko Irakowi – jeśli ten nie wypełni rezolucji ONZ dotyczących broni masowego rażenia – stwierdził prezydent Aleksander Kwaśniewski.

Prezydent powiedział jednak, że na dyskusję o wysyłaniu żołnierzy na wojnę jest jeszcze za wcześnie. Nie powiedział też wprost, że taka ewentualność wchodzi w rachubę.

Kwaśniewski pozytywnie ocenił też wczorajsze wystąpienie George’a W. Busha na forum Zgromadzenia Ogólnego ONZ. Amerykański prezydent wezwał w nim społeczność międzynarodową do podjęcia działań, które celem miałoby być rozbrojenie Iraku. Jednoczośnie zagroził jednostronną akcją zbrojną, jeśli nakazy ONZ nie zostaną spełnione.
W chwili, gdy politykę międzynarodową Busha kontestuje wiekszość państw zachodznich -kanclerz Schröder pozwala sobie nawet na odrobinę cynizmu mówiąc, że lepiej aby Stany Zjednoczone podpisały protokół z Kyoto zamiast angażować się w zbrojną intwerwencję w Afganistanie – oraz prasy międzynarodowej (nawet tej prawicowej). W tej właśnie chwili nasi notable, najpierw Cimoszewicz, a teraz Kwaśniewski wychodzą przed szereg i wygłaszają kwieciste przemówienia, w których w iście wiernopoddańczy sposób zapewniają Wielkiego Brata o bezgranicznym poparciu i miłości do niego. Na jakie profity liczą? Na pieniądze? Na inwestycje Amerykanów w Polsce?

Póki co to Polska zachowuje się jak żaba, które każe się podkuć. Co zyskaliśmy dzięki tej polityce klakierstwa? Nic. Nie, przepraszam! Polskiego prezydenta przyjęto w „juesej” niczym równego Stanom partnera. Wydano przyjęcie, Bush nazwał Kwaśniewskiego „swoim przyjacielem Aleksandrem”, polska prasa była z tego powodu w ekstazie. Jeśli ktoś sądzi, że ta pompatyczna wizyta przyniesie jakieś wymierne skutki to znaczy, że ma takie pojęcie o realiach współczesnego świata, jak ślepy o kolorach. Ameryka nie robi niczego za darmo – podczas wizyty Bush lobbował na rzecz kupna przez Polskę samolotu wielozadaniowego właśnie od USA i pewne zapewnienia uzyskał. Co udało się załatwić Kwaśniewskiemu?

Wychylanie się przed szereg w tego typu kwestiach jest niezwykle niepożądane – ciekawe dlaczego Polska nie odważa się stanąć tym razem w szeregu z innym państwami Zachodu i zganić Amerykę za nierespektowanie wielu konwencji międzynarodwych, ratyfikacji protokołu z Kyoto? Trzeba dozować amerykanofilstwo droga „elyto”. Póki co dążymy do Unii Europejskiej, a nie do NAFTA. Nieprawdaż?

Daniel Kryś

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

27 kwietnia:

1848 - Francja zniosła niewolnictwo.

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1968 - Na mocy przyjętego w październiku Abortion Act w Wielkiej Brytanii przerywanie ciąży stało się legalne.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów