Chile: Pogrzeb Pinocheta

[2006-12-12 21:11:28]

Odbył się pogrzeb byłego chilijskiego dyktatora Augusto Pinocheta. Na uroczystości na dziedzińcu Akademii Wojskowej zebrało się ok. 3 tysięcy jego zwolenników, a także jego rodzina i przyjaciele.

W pogrzebie nie wzięła udziału prezydent Chile Michele Bachelet, która była torturowana za czasów dyktatury Pinocheta. Były dyktator został pochowany z wojskowymi honorami należnymi dowódcy armii, a nie z honorami, jakie zazwyczaj przysługują głowie państwa. Z tej przyczyny w uroczystości uczestniczyła minister obrony Vivianne Blanlot. Kiedy minister przybyła na ceremonię, została wygwizdana przez zgromadzony przed Akademią tłum. Szefowa resortu obrony nie złożyła kondolencji rodzinie zmarłego.

W tym samym czasie tysiące obrońców praw człowieka i przeciwników Pinocheta, manifestowało w Santiago, oddając cześć byłemu prezydentowi Salvadorowi Allende, obalonemu w 1973 r. przez wojskowy pucz Pinocheta.

Po ogłoszeniu informacji o śmierci byłego chilijskiego dyktatora doszło do wybuchu walk z policją, w których uczestniczyli zarówno jego zwolennicy, jak i przeciwnicy.

Szczególnie ostre starcia z policją miały miejsce w robotniczych dzielnicach Santiago, gdzie wznoszono barykady i palono samochody.

Śmierć Pinocheta spotkała się z bardzo różnymi reakcjami na całym świecie. Przykładowo była premier Wielkiej Brytanii Margaret Thatcher, stwierdziła że jest "głęboko zasmucona" śmiercią chilijskiego dyktatora. Była premier wspierała Pinocheta podczas jego zatrzymania w Londynie w 1998 r., gdy hiszpański sąd domagał się ekstradycji.

Organizacja Amnesty International uznała natomiast śmierć chilijskiego dyktatora za ostrzeżenie dla rządów, by szybciej wymierzały sprawiedliwość tym, którzy łamią prawa człowieka.

Bartosz Machalica

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.

2013 - 38 osób zginęło, a 3 zostały ranne w pożarze szpitala psychiatrycznego we wsi Ramienskij pod Moskwą.