Włochy: Homoseksualizm jest "czymś naturalnym"

[2007-03-06 19:59:21]

Jak wynika z sondażu przeprowadzonego dla włoskiej edycji miesięcznika "Focus", 64 procent Włochów uważa homoseksualizm za "coś naturalnego", a tylko mniej niż 30 procent ankietowanych twierdzi, że jest to coś "nienaturalnego".

Z wyników ankiety dowiadujemy się także, że 76 procent obywateli Włoch jest za tym, by homoseksualiści otwarcie przyznawali się do swoich skłonności, a 95 procent ankietowanych chce przyjaźnić się z osobą o innej orientacji seksualnej.

Ogłoszenie wyników sondażu przypadło na czas, gdy w Senacie rozpoczynają się prace nad projektem ustawy o przyznaniu niektórych praw i przywilejów dla tak zwanych związków stałych, także homoseksualnych. Projekt budzi kontrowersje w samej koalicji rządowej. Jest też mocno krytykowany przez Watykan i episkopat. Elio Sgreccia, przewodniczący Papieskiej Akademii Życia twierdzi, że obowiązkiem włoskich katolików jest niedopuszczenie do przyjęcia ustawy i wszelkich podobnych praw, ponieważ przyznanie przywilejów parom homoseksualnym byłoby wbrew prawu naturalnemu.

Przemysław Zieliński

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

16 czerwca:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.