USA: Sąd Najwyższy uchyla trzy wyroki śmierci

[2007-04-28 17:46:44]

Amerykański Sąd Najwyższy w trzech oddzielnych głosowaniach uchylił trzy wyroki śmierci, wydane w Teksasie. W jednym z przypadków (Smith v. Texas), podstawą było prawdopodobne upośledzenie umysłowe skazańca, a w dwóch następnych (Abdul-Kabir v. Quarterman oraz Brewer v. Quarterman) podkreślono brak jednoznacznych dowodów, przemawiających za winą skazańców.

W każdym przypadku decyzję podjęto stosunkiem 5 głosów do 4 tych samych sędziów. Za głosowali John Paul Stevens, Anthony Kennedy, David Souter, Ruth Bader Ginsburg oraz Stephen Breyer, uznawani za członków "lewego" lub "umiarkowanego" skrzydła tego grona. Przeciwko opowiedzieli się Antonin Scalia, Clarence Thomas, prezes John Roberts oraz Samuel Alito, uważani za konserwatystów.

Te trzy przypadki mogą stanowić furtkę, do zajęcia się przez władze federalne 47 innymi więźniami cel śmierci z Teksasu, których skazano na podstawie prawa, nazwanego w orzeczeniu "wadliwym".

Obecnie na egzekucję w całym kraju oczekuje blisko 3370 osób, w tym w samym Teksasie (gdzie wykonano wszystkie poza dwiema egzekucjami w roku bieżącym) 404.

Krzysztof Pacyński

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.