USA: Sąd Najwyższy uchyla trzy wyroki śmierci

[2007-04-28 17:46:44]

Amerykański Sąd Najwyższy w trzech oddzielnych głosowaniach uchylił trzy wyroki śmierci, wydane w Teksasie. W jednym z przypadków (Smith v. Texas), podstawą było prawdopodobne upośledzenie umysłowe skazańca, a w dwóch następnych (Abdul-Kabir v. Quarterman oraz Brewer v. Quarterman) podkreślono brak jednoznacznych dowodów, przemawiających za winą skazańców.

W każdym przypadku decyzję podjęto stosunkiem 5 głosów do 4 tych samych sędziów. Za głosowali John Paul Stevens, Anthony Kennedy, David Souter, Ruth Bader Ginsburg oraz Stephen Breyer, uznawani za członków "lewego" lub "umiarkowanego" skrzydła tego grona. Przeciwko opowiedzieli się Antonin Scalia, Clarence Thomas, prezes John Roberts oraz Samuel Alito, uważani za konserwatystów.

Te trzy przypadki mogą stanowić furtkę, do zajęcia się przez władze federalne 47 innymi więźniami cel śmierci z Teksasu, których skazano na podstawie prawa, nazwanego w orzeczeniu "wadliwym".

Obecnie na egzekucję w całym kraju oczekuje blisko 3370 osób, w tym w samym Teksasie (gdzie wykonano wszystkie poza dwiema egzekucjami w roku bieżącym) 404.

Krzysztof Pacyński

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.