USA: Sąd Najwyższy uchyla trzy wyroki śmierci

[2007-04-28 17:46:44]

Amerykański Sąd Najwyższy w trzech oddzielnych głosowaniach uchylił trzy wyroki śmierci, wydane w Teksasie. W jednym z przypadków (Smith v. Texas), podstawą było prawdopodobne upośledzenie umysłowe skazańca, a w dwóch następnych (Abdul-Kabir v. Quarterman oraz Brewer v. Quarterman) podkreślono brak jednoznacznych dowodów, przemawiających za winą skazańców.

W każdym przypadku decyzję podjęto stosunkiem 5 głosów do 4 tych samych sędziów. Za głosowali John Paul Stevens, Anthony Kennedy, David Souter, Ruth Bader Ginsburg oraz Stephen Breyer, uznawani za członków "lewego" lub "umiarkowanego" skrzydła tego grona. Przeciwko opowiedzieli się Antonin Scalia, Clarence Thomas, prezes John Roberts oraz Samuel Alito, uważani za konserwatystów.

Te trzy przypadki mogą stanowić furtkę, do zajęcia się przez władze federalne 47 innymi więźniami cel śmierci z Teksasu, których skazano na podstawie prawa, nazwanego w orzeczeniu "wadliwym".

Obecnie na egzekucję w całym kraju oczekuje blisko 3370 osób, w tym w samym Teksasie (gdzie wykonano wszystkie poza dwiema egzekucjami w roku bieżącym) 404.

Krzysztof Pacyński

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.