Morales: Fidel wróci na fotel prezydencki 1 maja

[2007-04-29 13:31:04]

Prezydent Boliwii, Evo Morales, poinformował, że Fidel Castro, wróci 1 maja na fotel prezydencki. Który obecnie zajmuję brat Fidela, Raul Castro.

Morales, podkreślił, że nie dostał żadnej oficjalnej wiadomości od władz kubańskich, ale jest przekonany, o udziale El Comendante w pochodzie 1-majowym w Hawanie. Prezydent Boliwii, rozmawiał z dziennikarzami na temat Kuby, w czasie uroczystości nadania tytułu własności ziemi wspólnotom indiańskim, w departamencie Pando.

W Hawanie, nikt nie potwierdził informacji o uczestnictwie Fidela w manifestacji 1-majowej, ale organizatorzy są gotowi na jego wystąpienie.

Castro przez ostatnich osiem miesięcy nie prezentował się publicznie.

Bartosz Wójcik

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1952 - W Hopkinsville urodziła się bell hooks ( właśc. Gloria Jean Watkins) amerykańska pisarka, poetka, feministka „trzeciej fali”, jedna z czołowych przedstawicielek czarnego feminizmu.

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.