Przegląd przedwyborczy - część pierwsza: Polska Zachodnia

[2007-09-28 12:27:26]

Prezentujemy kandydatów do Sejmu i do Senatu ze wszystkich okręgów wyborczych. Dziś pierwsza część zestawienia - kandydaci i kandydatki z okręgów Polski Zachodniej.

Szczecin

Okręg szczeciński (nr 41 do Sejmu i nr 40 do Senatu) obejmuje dwa miasta na prawach powiatu: Szczecin i Świnoujście, oraz dziewięć powiatów: goleniowski, gryficki, gryfiński, kamieński, łobeski, myśliborski, policki, pyrzycki i stargardzki. Wybranych zostanie tutaj 13 posłów oraz 2 senatorów.

O głosy wyborców lewicy w wyborach do Sejmu walczyć będą między innymi: Grzegorz Napieralski z Sojuszu Lewicy Demokratycznej (LiD, poz. 1), bezpartyjna Janina Skowrońska (PPP, poz. 1), Robert Stępień z Polskiej Partii Socjalistycznej (PPP, poz. 2), Bartosz Arłukowicz z Socjaldemokracji Polskiej (LiD, poz. 3, Andrzej Giza z Unii Pracy (LiD, poz. 26 - ostatnia) oraz Mateusz Piskorski (Samoobrona RP, poz. 1).

Z list innych komitetów wyborczych o mandat ubiegają się między innymi: były minister pracy w rządzie AWS, bezpartyjny Longin Komołowski (PiS, poz. 2), Sławomir Nitras (PO, poz. 1), Kazimierz Ziemba (PSL, poz. 1), były minister gospodarki morskiej Rafał Wiechecki (LPR, poz. 1).

Do Senatu kandydują między innymi: Karol Osowski (SLD), Sławomir Kucal (bezpartyjny, popierany przez PSL), przewodniczący OZZL Krzysztof Bukiel (bezpartyjny, popierany przez UPR), Małgorzata Jacyna-Witt (bezpartyjna, popierana przez PiS).

Poznań

Okręg poznański (nr 39 do Sejmu i nr 38 do Senatu) obejmuje miasto Poznań oraz powiat poznański. Wybranych zostanie tutaj 10 posłów oraz 2 senatorów.

O głosy wyborców lewicy w wyborach do Sejmu walczyć będą między innymi: Piotr Polko z Polskiej Partii Pracy (PPP, poz. 1), Tomasz Lewandowski z Sojuszu Lewicy Demokratycznej (LiD, poz. 1), przewodniczący Unii Pracy - Waldemar Witkowski (LiD, poz. 2), Elżbieta Grzegorczyk z Unii Lewicy III RP (PPP, poz. 3), Krystyna Łybacka z Sojuszu Lewicy Demokratycznej (LiD, poz. 3), Dominik Herberholtz z Socjaldemokracji Polskiej (LiD, poz. 6), Paweł Michał Bartolik z Polskiej Partii Pracy (PPP, poz. 6) oraz Michał Krzyżański z RACJI Polskiej Lewicy (LiD, poz. 16).

Z list innych komitetów o mandat ubiegają się między innymi: bezpartyjny prawnik Tadeusz Jarmołowicz-Chwiedorowicz (Samoobrona RP, poz. 1), również bezpartyjny Jerzy Smorawiński (PSL, poz. 1), minister finansów Zyta Gilowska (PiS, poz. 1), Waldy Dzikowski (PO, poz. 1) oraz Grzegorz Grocki z Unii Polityki Realnej (LPR, poz. 1).

Do Senatu kandydują politycy PiS, PO, UPR i LPR.

Wrocław

Okręg wrocławski (nr 3 do Sejmu i Senatu) obejmuje miasto Wrocław oraz dziewięć powiatów: górowski, milicki, oleśnicki, oławski, strzeliński, średzki, trzebnicki, wołowski oraz wrocławski. Wybranych zostanie tutaj 14 posłów oraz 3 senatorów.

W wyborach do Sejmu o poparcie lewicowego elektoratu zabiegać będą między innymi: Ewa Groszewska z Polskiej Partii Pracy (PPP, poz. 1), Janusz Krasoń z Sojuszu Lewicy Demokratycznej (LiD, poz. 1), Michał Syska z Socjaldemokracji Polskiej (LiD, poz. 2), Czesław Dydyna z Unii Lewicy III RP (PPP, poz. 8), Jerzy Dereń z RACJI Polskiej Lewicy (PPP, poz. 10), Marek Rokicki z Unii Pracy (LiD, poz. 10) oraz Tadeusz Andruszków z Komunistycznej Partii Polski (PPP, poz. 19).

Z innych komitetów o mandat poselski ubiegają się między innymi: Bogdan Zdrojewski (PO, poz. 1), wicemarszałek Sejmu Janusz Dobrosz (LPR, poz. 1), Aleksandra Natalii-Świat (PiS, poz. 2), Rafał Kubacki (PSL, poz. 3), minister kultury i dziedzictwa narodowego Kazimierz Michał Ujazdowski (PiS, poz. 1) oraz Jerzy Żyszkiewicz (Samoobrona RP, poz. 1).

Do Senatu kandydują między innymi: Leszek Cybulski (SLD), Jarosław Wardęga (bezpartyjny, popierany przez LiD), były prezes Instytutu Pamięci Narodowej Leon Kieres (bezpartyjny, popierany przez PO), działacz "Solidarności" Kornel Morawiecki (bezpartyjny, popierany przez PiS), Krzysztof Bilski (Samoobrona RP) oraz Tadeusz Jakubowski (PSL).

Zielona Góra

Okręg zielonogórski (nr 8 do Sejmu i Senatu) obejmuje obszar całego województwa lubuskiego. Wybranych zostanie tutaj 12 posłów oraz 3 senatorów.

W wyborach do Sejmu o głosy lewicy powalczą tutaj między innymi: Artur Hebda z Sojuszu Lewicy Demokratycznej (LiD, poz. 4), Andrzej Chyłek z Polskiej Partii Pracy (PPP, poz. 1), Jan Kochanowski z Sojuszu Lewicy Demokratycznej (LiD, poz. 1), Emilian Popławski z Unii Pracy (LiD, poz. 11), bezpartyjna Karolina Jania (PPP, poz. 5) oraz Krzysztof Słowiński z Socjaldemokracji Polskiej (LiD, poz. 8).

Z innych list do Sejmu kandydować będą między innymi: Stefan Niesiołowski (PO, poz. 1), Krzysztof Bosak (LPR, poz. 1), Elżbieta Rafalska (PiS, poz. 2), były marszałek Sejmu Józef Zych (PSL, poz. 1) oraz Waldemar Starosta (Samoobrona RP, poz. 1).

Do Senatu startują między innymi: była wicemarszałek Senatu Jolanta Danielak (SLD), adwokatka Anna Drobek (bezpartyjna, popierana przez Samoobronę RP), Jolanta Fedak (PSL) oraz Jacek Brzeziński (PSL).

Opole

Okręg opolski (nr 21 do Sejmu i nr 20 do Senatu) obejmuje obszar całego województwa opolskiego. Wybranych zostanie tutaj 13 posłów oraz 3 senatorów.

O głosy lewicy w wyborach do Sejmu walczyć będą między innymi: Tomasz Garbowski z Sojuszu Lewicy Demokratycznej (LiD, poz. 1), bezpartyjna nauczycielka Henryka Borowska (PPP, poz. 1), rekomendowany przez Stowarzyszenie Ordynacka Andrzej Mazur (LiD, poz. 3), Bogusław Dec z Unii Pracy (LiD, poz. 15) oraz Joanna Jankowska z Polskiej Partii Pracy (PPP, poz. 4).

Z innych komitetów o mandat poselski ubiegać się będą: Sandra Lewandowska (Samoobrona RP, poz. 1), Stanisław Rakoczy (PSL, poz. 1), bezpartyjna urzędniczka Kancelarii Prezydenta RP Lena Dąbkowska-Cichocka (PiS, poz. 1), Marek Kawa (LPR, poz. 1) oraz Henryk Kroll i Ryszard Galla z Mniejszości Niemieckiej.

Do Senatu startują między innymi: Stanisław Nicieja oraz Lucjusz Bilik - obaj bezpartyjni, rekomendowani przez LiD, Bożena Lewińska z PSL oraz Józef Swaczyna z Mniejszości Niemieckiej.

Koszalin

Okręg koszaliński (nr 40 do Sejmu i nr 39 do Senatu) obejmuje miasto Koszalin oraz dziewięć powiatów: białogardzki, choszczeński, drawski, kołobrzeski, koszaliński, sławieński, szczecinecki, świdwiński oraz wałecki. Wybranych zostanie tu 8 posłów i 2 senatorów.

O głosy lewicy w wyborach do Sejmu ubiegać się tu będą między innymi: Piotr Musiał z Unii Lewicy III RP (PPP, poz. 1), Stanisław Wziątek z Sojuszu Lewicy Demokratycznej (LiD, poz. 1), przewodnicząca Demokratycznej Partii Lewicy Elżbieta Wasiak (LiD, poz. 4), bezpartyjna Marzenna Jagiełło (PPP, poz. 2), Danuta Jabłońska z Polskiej Partii Pracy (PPP, poz. 3), Adam Ostaszewski z Socjaldemokracji Polskiej (LiD, poz. 15) oraz Grzegorz Niski z Unii Pracy (LiD, poz. 16 - ostatnia).

Liderem listy PSL jest Stanisław Dycha, natomiast listę Samoobrony RP w okręgu koszalińskim otwiera przewodniczący partii Andrzej Lepper, a drugi jest poseł Jan Łączny.

Do Senatu z okręgu koszalińskiego kandydują między innymi: Tomasz Kruk (SdPl), Artur Dąbkowski (bezpartyjny, popierany przez Samoobronę RP) oraz Stanisław Diduch (PSL).

Wałbrzych

Okręg wałbrzyski (nr 2 do Sejmu i Senatu) obejmuje pięć powiatów: dzierżoniowski, kłodzki, świdnicki, wałbrzyski i ząbkowicki. Wybranych zostanie tu 8 posłów i 2 senatorów.

O głosy lewicy powalczą między innymi następujący kandydaci na posłów: Daniel Kurzydlak z Polskiej Partii Pracy (PPP, poz. 1), Henryk Gołębiewski z Sojuszu Lewicy Demokratycznej (LiD, poz. 2), Jarosław Kurzawa z Socjaldemokracji Polskiej (LiD, poz. 3) oraz Marek Grądziel z Unii Lewicy III RP (PPP, poz. 5).

Z innych list kandydować do Sejmu będą między innymi: Zbigniew Chlebowski (PO, poz. 1), Ryszard Niebieszczański (PSL, poz. 1) oraz Grzegorz Kołacz (Samoobrona RP, poz. 1).

Do Senatu kandydują między innymi: Mirosław Lubiński (SdPl), Robert Ławski (SLD), Igor Bielecki (bezpartyjny, popierany przez Samoobronę RP) oraz Stanisław Longawa (PSL).

Legnica

Okręg legnicki (nr 1 do Sejmu i Senatu) obejmuje miasta Legnicę i Jelenią Górę oraz jedenaście powiatów: bolesławiecki, głogowski, jaworski, jeleniogórski, kamiennogórski, legnicki, lubański, lubiński, lwówecki, polkowicki, zgorzelecki oraz złotoryjski. Wybieranych będzie tu 12 posłów i 3 senatorów.

O głosy wyborców lewicy powalczą tutaj między innymi: przewodniczący klubu parlamentarnego SLD w minionej kadencji Sejmu Jerzy Szmajdziński (LiD, poz. 1), Ryszard Zbrzyzny z Sojuszu Lewicy Demokratycznej (LiD, poz. 2), Wojciech Cichoń z Socjaldemokracji Polskiej (LiD, poz. 3), Elżbieta Zakrzewska z Unii Pracy (LiD, poz. 4) oraz bezpartyjni Grzegorz Momot i Grażyna Reguła (PPP, poz. 1 i 2).

Z innych list o mandat poselski ubiegają się między innymi: Czesław Litwin (Samoobrona RP, poz. 1), Zofia Rak (PSL, poz. 1), Adam Lipiński (PiS, poz. 1) oraz Grzegorz Schetyna (PO, poz. 1).

Do Senatu kandydują między innymi: Jerzy Łaskawiec (bezpartyjny, popierany przez LiD), Józef Kusiak (SLD), bezpartyjny artysta cyrkowy Kazimierz Klimek (rekomendowany przez Samoobronę RP) oraz Beata Sawicka (PO).

Piła

Okręg pilski (nr 38 do Sejmu i nr 37 do Senatu) obejmuje miasto Piłę oraz jedenaście powiatów: chodzieski, czarnkowsko-trzcianecki, grodziski, międzychodzki, nowotomyski, obornicki, pilski, szamotulski, wągrowiecki, wolsztyński i złotowski. Wybranych zostanie tu 9 posłów oraz 2 senatorów.

O głosy wyborców lewicy powalczą tutaj między innymi: Romuald Ajchler z Socjaldemokracji Polskiej (LiD, poz. 1), Stanisław Stec z Sojuszu Lewicy Demokratycznej (LiD, poz. 2), Jan Lus z Unii Pracy (LiD, poz. 4), bezpartyjny Ryszard Stokłosa (PPP, poz. 1) oraz Eugeniusz Biskup z Polskiej Partii Pracy (PPP, poz. 2).

Z innych list kandydują między innymi: Adam Szejnfeld (PO, poz. 1), Maks Kraczkowski (PiS, poz. 1), Stanisław Kalemba (PSL, poz. 1) oraz Renata Beger (Samoobrona RP, poz. 1).

Do Senatu kandydują między innymi: Zenon Kułaga (SLD) i Józef Lewandowski (PSL).

Kalisz

Okręg kaliski (nr 36 do Sejmu i nr 35 do Senatu) obejmuje miasta Kalisz i Leszno oraz jedenaście powiatów: gostyński, jarociński, kaliski, kępiński, kościański, krotoszyński, leszczyński, ostrowski, ostrzeszowski, pleszewski oraz rawicki. Wybieranych tu będzie 12 posłów i 3 senatorów.

W wyborach do Sejmu o głosy elektoratu lewicowego powalczą między innymi: Marcin Idziaszek z Polskiej Partii Pracy (PPP, poz. 1), Leszek Aleksandrzak z Sojuszu Lewicy Demokratycznej (LiD, poz. 1), Karolina Pawliczak z Socjaldemokracji Polskiej (LiD, poz. 4), bezpartyjna Magdalena Kantek (PPP, poz. 3), Marian Matkowski z Unii Pracy (LiD, poz. 17) oraz Stanisław Sowa z RACJI Polskiej Lewicy (LiD, poz. 23).

Z innych list startują między innymi: Rafał Grupiński (PO, poz. 1), rzecznik rządu Jan Dziedziczak (PiS, poz. 1), Andrzej Grzyb (PSL) oraz Ewa Nowak-Kopeć (Samoobrona RP, poz. 2).

Do Senatu kandydują między innymi: Genowefa Maria Ferenc (bezpartyjna, popierana przez LiD), Wacław Berus (Samoobrona RP), Seweryn Kaczmarek (bezpartyjny, popierany przez LiD) oraz Józef Popławski (SdPl).

Bartłomiej Kacper Przybylski

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

30 kwietnia:

1793 - We Wrocławiu pruskie wojsko stłumiło powstanie krawców.

1847 - Policja i wojsko pruskie stłumiły rozruchy głodowe w Poznaniu.

1883 - Urodził się Jaroslav Hašek, czeski pisarz, żołnierz Armii Czerwonej.

1885 - Zmarł Jens Peter Jacobsen, duński pisarz i poeta, uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1911 - We Florencji zmarł Stanisław Brzozowski, polski filozof, pisarz, publicysta, krytyk teatralny i literacki; zwolennik materializmu dziejowego, który wprowadził marksizm do myśli polskiej.

1916 - Upadek powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1930 - Urodził się Félix Guattari, francuski psychoterapeuta i filozof. Współtwórca pojęcia "schizoanaliza" i jednego ze znaczeń terminu "ekozofia".

1938 - W Trinidad urodził się Inti Peredo, boliwijski działacz komunistyczny; walczył w oddziale Che Guevary.

1943 - Zmarła Beatrice Webb, brytyjska ekonomistka, socjalistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1950 - W więzieniu w Rawiczu zmarł Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

2011 - Zmarł Ernesto Sábato, argentyński pisarz i myśliciel, autor m.in. książek "Tunel" i "O bohaterach i grobach".