Francja: Całkowite zniesienie kary śmierci

[2007-10-13 14:41:01]

We Francji całkowicie zniesiono stosowanie kary śmierci. Złożenie dokumentów ratyfikacyjnych miało miejsce w obchodzonym 10 października Światowym i Europejskim Dniu przeciwko karze śmierci.

Kara śmierci zniesiona została we Francji w 1981 roku. Obecnie ratyfikowano tam 13. protokół Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, który nie zezwala na stosowanie kary śmierci w żadnych okolicznościach, także w czasie wojny i stanu nadzwyczajnego. Ambasador pełnomocny przy Radzie Europy złożył dokumenty ratyfikacyjne. Francja jest czterdziestym państwem z pośród 47, które ratyfikowały protokół.

Polska dotychczas nie ratyfikowała 13. protokołu. Była - jako jedyne europejskie państwo - przeciwna ustanowieniu europejskiego dnia protestu przeciwko tej niehumanitarnej karze. Pomimo polskiego sprzeciwu, pozostałe 46 państw jednomyślnie opowiedziało się za ustanowieniem dnia, który ma być sygnałem, że Europa poważnie traktuje propagowane przez siebie wartości. Chce też przypomnieć światu, że kara śmierci powinna zostać zniesiona wszędzie. Najwyższy wymiar kary obowiązuje nadal w 55 państwach.

Waldemar Chamala

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2011 - Zmarł Ludo Martens, działacz komunistyczny, lider Partii Pracy Belgii (PVDA/PTB). Przez kilka lat był doradcą rządu Demokratycznej Republiki Kongo. Od lat 90. był organizatorem i koordynatorem Międzynarodowych Seminariów Komunistycznych w Brukseli.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.