Francja: Całkowite zniesienie kary śmierci

[2007-10-13 14:41:01]

We Francji całkowicie zniesiono stosowanie kary śmierci. Złożenie dokumentów ratyfikacyjnych miało miejsce w obchodzonym 10 października Światowym i Europejskim Dniu przeciwko karze śmierci.

Kara śmierci zniesiona została we Francji w 1981 roku. Obecnie ratyfikowano tam 13. protokół Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, który nie zezwala na stosowanie kary śmierci w żadnych okolicznościach, także w czasie wojny i stanu nadzwyczajnego. Ambasador pełnomocny przy Radzie Europy złożył dokumenty ratyfikacyjne. Francja jest czterdziestym państwem z pośród 47, które ratyfikowały protokół.

Polska dotychczas nie ratyfikowała 13. protokołu. Była - jako jedyne europejskie państwo - przeciwna ustanowieniu europejskiego dnia protestu przeciwko tej niehumanitarnej karze. Pomimo polskiego sprzeciwu, pozostałe 46 państw jednomyślnie opowiedziało się za ustanowieniem dnia, który ma być sygnałem, że Europa poważnie traktuje propagowane przez siebie wartości. Chce też przypomnieć światu, że kara śmierci powinna zostać zniesiona wszędzie. Najwyższy wymiar kary obowiązuje nadal w 55 państwach.

Waldemar Chamala

28 marca:

1689 - Filozof Kazimierz Łyszczyński został skazany na karę śmierci za ateizm.

1914 - W Warszawie urodził się Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

1942 - Utworzono zbrojną organizację PPR – Gwardię Ludową (decyzja antydatowana na 6 stycznia 1942).

1942 - Urodził się Neil Kinnnock, brytyjski polityk, 1983-92 przywódca Partii Pracy, 1994-99 europarlamentarzysta.

1947 - Pod Jabłonkami koło Baligrodu w Bieszczadach w zasadzce zorganizowanej przez UPA zginął gen. Karol Świerczewski.

1967 - Zmarła Berta Lask, pisarka i dziennikarka niemiecka pochodzenia żydowskiego, działaczka Niemieckiej Partii Komunistycznej.

1977 - Meksyk i Hiszpania wznowiły stosunki dyplomatyczne, zerwane w 1939 roku po ustanowieniu w Hiszpanii dyktatury gen. Francisco Franco.

1979 - W amerykańskiej elektrowni atomowej Three Mile Island doszło do awarii reaktora.

2015 - Zmarł Krzysztof Gazda, działacz związkowy Inicjatywy Pracowniczej, zastępca przewodniczącej komisji zakładowej w fabryce Chung Hong