Hiszpania: Demonstracje zwolenników Batasuny

[2007-10-13 17:16:31]

13 października w mieście San Sebastian w Kraju Basków doszło do starć pomiędzy policją, prawicowymi demonstrantami i baskijskimi separatystami.

Działacze skrajnej prawicy demonstrowali przeciw zbyt liberalnej, ich zdaniem, polityce premiera Hiszpanii José Luisa Rodrígueza Zapatero w stosunku do nacjonalistów baskijskich. Sympatycy lewicowego ugrupowania baskijskiego Batasuna domagali się z kolei uwolnienia liderów ich partii, zatrzymanych pod zarzutem nielegalnego spotkania.

Protesty separatystów trwają od chwili zatrzymania blisko 20 działaczy. 7 października tysiące osób protestowało na ulicach Bilbao, San Sebastian i innych miast w prowincjach Kraj Basków i Nawarra domagając się ich uwolnienia.

4 października sędzia Baltasar Garzon wydał nakaz aresztowania prawie wszystkich liderów Batasuny. Zostali oni zatrzymani w miejscowości Segura.

Herri Batasuna, w latach 1998-2001 nosząca nazwę Euskal Herritarrok, to zdelegalizowana partia polityczna powiązana ze zbrojną organizacją ETA. W wyborach do parlamentu autonomicznego Kraju Basków w kwietniu 2005 roku Batasuna poparła Komunistyczną Partię Kraju Basków (Euskal Herrialdeetako Alderdi Komunista/Partido Comunista de las Tierras Vascas).

Szymon Martys

2 czerwca:

1882 - Zmarł Giuseppe Garibaldi, włoski rewolucjonista, żołnierz i polityk, działacz i bojownik na rzecz zjednoczenia Włoch.

1916 - Zakończył się strajk warszawskich tramwajarzy, złamany represjami policji.

1941 - W odwecie za opór stawiany przez miejscową ludność niemieckim spadochroniarzom podczas desantu na Kretę rozstrzelali oni kilkudziesięciu mężczyzn z wioski Kondomari.

1946 - Włosi opowiedzieli się w referendum za zniesieniem monarchii i ustanowieniem republiki.

1967 - Jedna osoba zginęła, a 60 zostało rannych w wyniku starć lewicowej młodzieży z policją w trakcie demonstracji przeciwko wizycie szacha Iranu Rezy Pahlawiego w Berlinie Zachodnim.

2007 - W Rostocku (płn. Niemcy) 80 tys. alterglobalistów demonstrowało przeciwko szczytowi G8. Doszło do gwałtownych starć z policją.

2018 - Pedro Sánchez (PSOE) został premierem Hiszpanii.