UP: Nie dla jednostronnej akcji zbrojnej

[2003-01-26 09:09:55]

Obradująca w sobotę Rada Krajowa Unia Pracy na wniosek delegatów FMUP przeprowadziła dyskusję na temat stanowiska wobec ewentualnego konfliktu irackiego.

Po burzliwej dyskusji Rada Krajowa przyjęła stanowisko tożsame z rezolucją w sprawie Iraku, przyjętą przez Międzynarodówkę Socjalistyczną na posiedzeniu w dniach 20-21 stycznia br.

Uchwała wyraża m.in. sprzeciw wobec jakiejkolwiek jednostronnej akcji zbrojnej oraz że stwierdzenie, że "w obecnych okolicznościach należy kierować się logiką dyplomacji politycznej Narodów Zjednoczonych a nie logiką wojny", zaś "zbrojne rozwiązanie problemu musi być zawsze ostatnim sposobem na poszukiwanie pokoju i tylko wtedy, gdy inne sposoby polityczne i dyplomatyczne zostały już wcześniej wyczerpane".

Adrian Zandberg

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.