Tusk nie podpisze Karty Praw Podstawowych

[2007-11-23 14:36:46]

Karta praw podstawowych wprowadza wyższe standardy socjalne. Jakim środowiskom jest to nie w smak? Tym które tak ochoczo wspierały PO - wielkiemu biznesowi.
W expose znalazło się jeszcze wiele niepokojących elementów, na przykład, że państwo nie będzie budować mieszkań, ponieważ "człowiek taniej zbuduje swój dom niż urzędnik". Wspaniała perspektywa dla oczekujących na własne M. Będą mogli łatwiej wybudować lub kupić mieszkanie na wolnym rynku. Kilkaset tysięcy złotych to przecież żadna przeszkoda, zwłaszcza dla zawodowych polityków i zbliżonych do nich środowisk.

Hasło wyborcze Platformy należałoby rozbudować - cud gospodarczy dla najbogatszych by żyło się im lepiej, cyrk i błaznowanie przed całą resztą.

Piotr Ciszewski

Podczas wygłoszonego dzisiaj rano expose premier Donald Tusk zapowiedział, że polski rząd nie podpisze Karty Praw Podstawowych. Swoją decyzję lider Platformy Obywatelskiej argumentował chęcią uniknięcia trudności w ratyfikacji Traktatu Reformującego UE w Polsce.

Nowy premier podkreślił, że władze szanują zdanie "istotnych środowisk społeczno-gospodarczych w kraju" a także "głosu poprzedników" w sprawie Karty. Dodał, że zarówno PO jak i PSL nie podzielają tych obaw. Podkreślił również, że Polska będzie kontynuować negocjacje w sprawie umieszczenia w Polsce baz amerykańskiej tarczy antyrakietowej.

Karta Praw Podstawowych gwarantuje najważniejsze prawa obywatelskie, ekonomiczne i socjalne obywateli UE. Przyjęta przez unijne instytucje w 2000 r. ma stać się, wraz z wejściem w życie Traktatu Reformującego UE, dokumentem prawnie wiążącym o takiej samej randze jak traktaty.

Niepodpisanie Karty Praw Podstawowych przez Polskę spowoduje, że Polacy sądzący się za granicą m. in. o niewypłacone pensje nie będą mogli powołać się w swoich pozwach na zapisy Karty.

Szymon Andrzejewski

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

16 czerwca:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.