Tusk nie podpisze Karty Praw Podstawowych

[2007-11-23 14:36:46]

Karta praw podstawowych wprowadza wyższe standardy socjalne. Jakim środowiskom jest to nie w smak? Tym które tak ochoczo wspierały PO - wielkiemu biznesowi.
W expose znalazło się jeszcze wiele niepokojących elementów, na przykład, że państwo nie będzie budować mieszkań, ponieważ "człowiek taniej zbuduje swój dom niż urzędnik". Wspaniała perspektywa dla oczekujących na własne M. Będą mogli łatwiej wybudować lub kupić mieszkanie na wolnym rynku. Kilkaset tysięcy złotych to przecież żadna przeszkoda, zwłaszcza dla zawodowych polityków i zbliżonych do nich środowisk.

Hasło wyborcze Platformy należałoby rozbudować - cud gospodarczy dla najbogatszych by żyło się im lepiej, cyrk i błaznowanie przed całą resztą.

Piotr Ciszewski

Podczas wygłoszonego dzisiaj rano expose premier Donald Tusk zapowiedział, że polski rząd nie podpisze Karty Praw Podstawowych. Swoją decyzję lider Platformy Obywatelskiej argumentował chęcią uniknięcia trudności w ratyfikacji Traktatu Reformującego UE w Polsce.

Nowy premier podkreślił, że władze szanują zdanie "istotnych środowisk społeczno-gospodarczych w kraju" a także "głosu poprzedników" w sprawie Karty. Dodał, że zarówno PO jak i PSL nie podzielają tych obaw. Podkreślił również, że Polska będzie kontynuować negocjacje w sprawie umieszczenia w Polsce baz amerykańskiej tarczy antyrakietowej.

Karta Praw Podstawowych gwarantuje najważniejsze prawa obywatelskie, ekonomiczne i socjalne obywateli UE. Przyjęta przez unijne instytucje w 2000 r. ma stać się, wraz z wejściem w życie Traktatu Reformującego UE, dokumentem prawnie wiążącym o takiej samej randze jak traktaty.

Niepodpisanie Karty Praw Podstawowych przez Polskę spowoduje, że Polacy sądzący się za granicą m. in. o niewypłacone pensje nie będą mogli powołać się w swoich pozwach na zapisy Karty.

Szymon Andrzejewski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 kwietnia:

1837 - W Næstved urodził się Fredrik Bajer, duński działacz pokojowy i na rzecz równouprawnienia kobiet, publicysta, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1908.

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz PPS, publicysta.

1946 - W Firle zmarł John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista (z wykształcenia matematyk), którego poglądy wywarły ogromny wpływ na rozwój myśli ekonomicznej w XX w.

1948 - Żydowska organizacja bojowa Hagana zaatakowała Hajfę, doprowadzając do ucieczki 100 tys. Arabów.

1967 - W Grecji doszło do zamachu stanu prawicowych "czarnych pułkowników".

1971 - W Częstochowie zmarł Józef Kaźmierczak, działacz PPS i TUR, 1928-30 poseł na Sejm.

1974 - W Londynie powołano trockistowski Komitet na rzecz Międzynarodówki Robotniczej.

2004 - Józef Oleksy został wybrany na marszałka Sejmu RP, zastępując Marka Borowskiego.