Dramatyczny spadek poparcia dla Giulianiego

[2008-01-20 22:16:50]

Załamanie się aspiracji prezydenckich Giulianiego było od dawna do przewidzenia. Nie pomogły mu ani umizgi do religijnej prawicy (poparcie osławionego pastora Robertsona), eksponowanie prowojennego stanowiska czy blednąca legenda "bohaterskiego burmistrza z okresu 11 września", coraz bardziej - nie bez podstawy zresztą - podważana.

Prawica w dalszym ciągu odnosi się do niego nieufnie, pamiętając "lewicowe" (oczywiście jak na republikanina) oblicze z czasów rządzenia największym miastem Ameryki (poparcie dla aborcji, praw mniejszości homoseksualnych, a także wypowiedzi w rodzaju "jestem liberałem który, jak się złożyło, tylko kandyduje z ramienia Partii Republikańskiej"). Poza tym ma własnych, sprawdzonych faworytów, jak Huckabee i bardziej jest skłonna zaakceptować McCaina.

Konwersja nie przyniosła rezultatów.

Krzysztof Pacyński

Prowadzący w sondażach jeszcze w końcu ubiegłego roku były burmistrz Nowego Jorku Rudolph Giuliani doświadcza obecnie dramatycznego spadku poparcia wśród wyborców republikańskich.

Ostatnie sondaże dają mu zaledwie 9 proc. poparcia. Nie dosyć, że Giuliani nie wygrał żadnych prawyborów, ale w ogólnym rozrachunku (licząc wedle obecnych wyników), znalazł się na dalekim szóstym miejscu, za Johnem McCainem, Mittem Romneyem, Mike'em Huckabee, Fredem Thompsonem oraz Ronem Paulem (ten ostatni uważany jest za tzw. "fringe candidate", czyli bez żadnych szans na zdobycie nominacji, biorącym udział w wyścigu wyłącznie dla demonstracji). Zebrany dotychczas odsetek przez burmistrza wynosi 3,57 proc.

Dotychczas Romney wygrał w trzech prawyborach (Wyoming, Michigan i Newada), McCain w dwóch (New Hampshire, Karolina Południowa) a Huckabee w jednym (Iowa).

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

21 stycznia:

1793 - Decyzją Konwentu zgilotywano obywatela Kapeta, czyli króla Ludwika XVI.

1923 - W Warszawie powstało Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego, organizacja kulturalno-oświatowa związana z PPS i utworzona z inicjatywy I. Daszyńskiego.

1924 - W Moskwie zmarł Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1950 - W Londynie zmarł George Orwell (właściwie Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1968 - Amerykański bombowiec z 4 bombami wodorowymi na pokładzie rozbił się w pobliżu Grenlandii. Spowodowało to znaczne napięcie pomiędzy Danią a USA.

2006 - W Warszawie powstał Komitet Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników (KPiORP).