Marchwacz, Poznań: Protesty rolników

[2008-01-24 22:13:03]

24 stycznia w Marchwaczu pod Kaliszem producenci żywca wieprzowego i warzyw przez dwie godziny manifestowali przeciw zbyt niskim cenom skupu tych produktów i wysokim kosztom produkcji blokując drogę krajową numer 12. W proteście uczestniczyło kilkadziesiąt osób. Rolnicy ustawili na drodze dwa świńskie łby.

Dzień wcześniej blisko 300 producentów trzody chlewnej z województwa wielkopolskiego protestowało pod Urzędem Wojewódzkim w Poznaniu przeciwko niskim cenom mięsa wieprzowego w skupie. Z przedstawicielami protestujących spotkał się wojewoda wielkopolski Piotr Florek, któremu rolnicy przekazali pismo z ich postulatami.

Jak informuje Pierwszy Portal Rolny protesty w Warszawie zapowiadają liderzy rolniczych związków zawodowych. Decyzje w tej sprawie mają być podjęte w ciągu dwóch tygodni.

Szymon Martys

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.