Grew: Huckabee wsparty przez ewangelikalnych chrześcijan

[2008-02-12 09:27:47]

Były baptystyczny pastor starający się o nominację Partii Republikańskiej w tegorocznych wyborach prezydenckich uzyskał poparcie od jednego z najbardziej wpływowych ewangelikalnych chrześcijan w USA James Dobson z organizacji Focus on the Family jest znany ze swoich homofobicznych poglądów. Jego poparcie dla byłego gubernatora ogłoszono 7 lutego.

Focus on the Family określa się jako niepartyjna organizacja pielęgnująca i rozwijająca wartości rodzinne. W rzeczywistości sprzeciwa się rodzicom-homoseksualistom i była oskarżana o fałszowanie i przeinaczanie badań w celu potwierdzenia opini, że rodziny gejowskie i lesbijskie są niepełnowartościowe.

Po wycofaniu się byłego gubernatora Massachusetts Mitta Romneya z wyścigu o nominację niemal pewnym pretendentem do republikańskiej nominacji na prezydenta jest John McCain. Obecnie senator z Arizony wygrał w 12 stanach i zdobył 714 delegatów. Jak podaje CNN Huckabee ma 181 delegatów (tekst ukazał się 8 lutego - przypis tłumacza). Aby zdobyć partyjną nominację kandydat potrzebuje 1 tysiąc 191 delegatów. Huckabee wygrał jednak w Iowa w styczniu, a także w pięciu kolejnych stanach podczas superwtorku. Liczy on na poparcie ewangelikalnych i "narodzonych na nowo" chrześcijan, zwłaszcza na południu, którzy obawiają się liberalnego podejścia McCaina w kwestiach społecznych.

Dobson stwierdził, że dopóki w prawyborach uczestniczył Romney nie mógł zdecydować którego z "prorodzinnych" kandydatów poprzeć. "Kandydatem który pozostał w wyścigu i którego poprę jest gubernator Huckabee" - stwierdził Dobson. "Jego niezmienna pozycja w sprawach społecznych, takich jak wsparcie instytucji małżeństwa, waga przywiązywana do wiary i uznanie świętości ludzkiego życia głęboko odpowiada mi i wielu innym osobom" - powiedział. "Walka jaką toczy guberantor jest trudna, patrząc na liczbę delegatów popierających McCaina. Mimo to, jak wierzę, jest on obecnie najlepszym wyborem jakiego możemy w tej chwili dokonać" - dodał Dobson.

Amerykańska organizacja TruthWinsOut walcząca z grupami "byłych gejów" stwierdziła, że jest zaniepokojona wzrostem poparcia Huckabee`go. Spekuluje się że może on zrezygnować z udziału w prawyborach za cenę startu jako wiceprezydent u boku McCaina. Grupa odniosła się do wypowiedzi kandydata w programie Meet The Press w styczniu który zapytany czy homoseksualiści rodzą się ze swoją orientacją stwierdził: "możemy mieć pewne skłonności, ale ważne jest jak się zachowujemy". Grupa podkreśliła, że Huckabee ma związki z ruchem chrześcijańskich rekonstrukcjonistów, którzy uważają, opierając się na Biblii, że dopuszczalne jest kamieniowanie za cudzołóstwo i homoseksualizm.

W 1998 roku w swojej książce "Kids Who Kill" Huckabee napisał: "Obecnie jest trudno twardo trzymać się pewnych zasad gdy duża część opinii publicznej i instytucji wspiera aberrację, od homoseksualizmu i pedofilii do sadomasochizmu i nekrofilii". Dyrektor generalny Truth Wins Out Wayne Besen stwierdził: "Huckabee powinien wyjaśnić czemu jest związany ze znanymi środowiskami ekstremistycznymi i jak to się ma do prezentowanej przez niego wizji słonecznej i optymistycznej Ameryki". "Co więcej jego porównanie homoseksualizmu i pedofilii jest obrażliwe i ignoranckie" - dodał.

Jako kandydat do Senatu w 1992 roku Huckabee stwierdził: "Trudno jest zrozumieć politykę względem osób chorych na AIDS. Po raz pierwszy w historii cywilizacji plaga nie jest izolowana od większości populacji, ale traktowana jest jako problem dotyczący praw człowieka, a nie jako kryzys zdrowotny". W grudniu 2007 roku stwierdził w FOX News, że nie chodziło mu o izolację chorych na AIDS. "Powiedziałem tylko, że po raz pierwszy w historii publicznej służby zdrowia mieliśmy do czynienia z chorobą o której dramatycznym wpływie mieliśmy niewielkie pojęcie, stąd też nie odizolowaliśmy nosicieli. Po prostu zwróciłem uwagę na fakt, i wciąż to podtrzymuję, że pod koniec lat 80 i we wczesnych latach 90-tych nie wiedzieliśmy tyle ile dzisiaj wiemy o AIDS i stosowaliśmy bardziej polityczną poprawność niż normalne procedury medyczne" - stwierdził. "Czy pewne rzeczy powiedziałbym trochę inaczej w 2007 roku roku? Pewnie tak" - dodał Huckabee. "Nie zamierzam jednak wycofać się z tej opinii ponieważ nie było w niej mowy o zamykaniu nosicieli wirusa HIV i chorych na AIDS" - zakończył.

Tony Grew
tłumaczenie: Szymon Martys

Tekst pochodzi ze strony PinkNews (www.pinknews.co.uk).

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

6 maja:

1758 - W Arras urodził się Maksymilian Robespierre, jeden z przywódców Rewolucji Francuskiej.

1835 - W protestacji sekcji Grudziąż wobec chęci postawienia Centralizacji na czele Towarzystwa Demokratycznego Polskiego użyto wyrazu "socjalizm".

1862 - Zmarł Henry David Thoreau, amerykański pisarz, poeta i filozof transcendentalista.

1867 - W Glinojecku urodził się Bolesław Jędrzejowski, publicysta, współzałożyciel PPS.

1935 - W USA powołano Works Progress Administration - jeden z najważniejszym elementów polityki New Dealu.

1936 - CKW PPS odmówił zatwierdzenia nowo wybranych władz okręgowych PPS w Łodzi i Lwowie, pozostających pod wpływem lewicy partyjnej.

1947 - Urodziła się Martha Nussbaum, amerykańska filozofka i etyczka.

1999 - W Niemczech pierwsza para homoseksualna zawarła związek partnerski.

2012 - François Hollande (PS) wygrał wybory prezydenckie we Francji, pokonując w II turze urzędującego prezydenta N. Sarkozy’ego.