SLD-UP + 6

[2003-03-14 16:29:14]

Sojusz Lewicy Demokratycznej i Unia Pracy zawarły w piątek koalicję parlamentarną z Partią Ludowo-Demokratyczną Romana Jagielińskiego. PLD ma w sejmie 6 osobowe koło.

Porozumienie o zawarciu koalicji podpisali z Jagielińskim szefowie klubów parlamentarnych – SLD Jerzy Jaskiernia i UP Janusz Lisak. W umowie koalicyjnej czytamy, że porozumienie ma służyć „sprawnemu działaniu Sejmu w nowej sytuacji politycznej”. Koalicja ma wspierać działania rządu Leszka Millera.

Posłowie tworzący koło parlamentarne PLD weszli do Sejmu z list SLD i Samoobrony. Do tej pory w głosowaniach i tak popierali rząd, więc porozumienie układu sił w Sejmie specjalnie nie zmieni. Koło nie dostało sanowisk w rządzie, gdyż – jak zapewnia Jagieliński – ludowców nie interesują fotele, ale stabilizacja kraju. Z kolei szef klubu SLD, Jerzy Jaskiernia, nie wyklucza dalszego zacieśniania porozumienia, aż do utworzenia koalicji rządowej SLD-UP i Partii Ludowo-Demokratycznej.

Szefowie klubów SLD i UP podkreślili też, że tworzenie większości parlamentarnej nie zoatało jeszcze zakończone i będzie trwać nadal.

"Liczymy, że ten symboliczny akt przyciągnie kolejnych, dla których program naszej koalicji jest dobry dla Polski" - powiedział szef klubu UP Janusz Lisak. Natomiast Jerzy Jaskiernia zapowiedział, że"jest to pierwszy krok, to nie zamyka możliwości dalszego porządkowania parlamentarnej sceny politycznej i dialogu ze środowiskami opozycyjnymi. Przekonacie się państwo, że ten proces będzie trwał dalej".

Daniel Kryś

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 grudnia:

1918 - Z połączenia SDKPiL i i PPS Lewica powstała Komunistyczna Partia Robotnicza Polski (od 1925 Komunistyczna Partia Polski, KPP).

1922 - Nacjonalista E. Niewiadomski zastrzelił Prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1937 - W całej Polsce odbyły się zorganizowane przez PPS demonstracje, wiece i strajki przeciwko faszyzmowi i endecji, nawiązujące do rocznicy zamordowania pierwszego prezydenta RP Gabriela Narutowicza.

1943 - W Wygodzie pod Częstochową 20 partyzantów AL i AK zostało rozstrzelanych przez hitlerowców za sabotaż w hucie "Raków".

1946 - Léon Blum został przewodniczącym tymczasowego rządu francuskiego.

1948 - Ukazał się pierwszy numer "Trybuny Ludu".

1998 - Rozpoczęły się amerykańsko-brytyjskie naloty na Irak (operacja „Pustynny Lis”).

2011 - Kazachstan: W Żanaozen trakcie tłumienia zamieszek siły porządkowe użyły ostrej amunicji, w wyniku czego zginęło od 14 do kilkudziesięciu osób.