SLD-UP + 6

[2003-03-14 16:29:14]

Sojusz Lewicy Demokratycznej i Unia Pracy zawarły w piątek koalicję parlamentarną z Partią Ludowo-Demokratyczną Romana Jagielińskiego. PLD ma w sejmie 6 osobowe koło.

Porozumienie o zawarciu koalicji podpisali z Jagielińskim szefowie klubów parlamentarnych – SLD Jerzy Jaskiernia i UP Janusz Lisak. W umowie koalicyjnej czytamy, że porozumienie ma służyć „sprawnemu działaniu Sejmu w nowej sytuacji politycznej”. Koalicja ma wspierać działania rządu Leszka Millera.

Posłowie tworzący koło parlamentarne PLD weszli do Sejmu z list SLD i Samoobrony. Do tej pory w głosowaniach i tak popierali rząd, więc porozumienie układu sił w Sejmie specjalnie nie zmieni. Koło nie dostało sanowisk w rządzie, gdyż – jak zapewnia Jagieliński – ludowców nie interesują fotele, ale stabilizacja kraju. Z kolei szef klubu SLD, Jerzy Jaskiernia, nie wyklucza dalszego zacieśniania porozumienia, aż do utworzenia koalicji rządowej SLD-UP i Partii Ludowo-Demokratycznej.

Szefowie klubów SLD i UP podkreślili też, że tworzenie większości parlamentarnej nie zoatało jeszcze zakończone i będzie trwać nadal.

"Liczymy, że ten symboliczny akt przyciągnie kolejnych, dla których program naszej koalicji jest dobry dla Polski" - powiedział szef klubu UP Janusz Lisak. Natomiast Jerzy Jaskiernia zapowiedział, że"jest to pierwszy krok, to nie zamyka możliwości dalszego porządkowania parlamentarnej sceny politycznej i dialogu ze środowiskami opozycyjnymi. Przekonacie się państwo, że ten proces będzie trwał dalej".

Daniel Kryś

Zapraszam

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.