SLD-UP + 6

[2003-03-14 16:29:14]

Sojusz Lewicy Demokratycznej i Unia Pracy zawarły w piątek koalicję parlamentarną z Partią Ludowo-Demokratyczną Romana Jagielińskiego. PLD ma w sejmie 6 osobowe koło.

Porozumienie o zawarciu koalicji podpisali z Jagielińskim szefowie klubów parlamentarnych – SLD Jerzy Jaskiernia i UP Janusz Lisak. W umowie koalicyjnej czytamy, że porozumienie ma służyć „sprawnemu działaniu Sejmu w nowej sytuacji politycznej”. Koalicja ma wspierać działania rządu Leszka Millera.

Posłowie tworzący koło parlamentarne PLD weszli do Sejmu z list SLD i Samoobrony. Do tej pory w głosowaniach i tak popierali rząd, więc porozumienie układu sił w Sejmie specjalnie nie zmieni. Koło nie dostało sanowisk w rządzie, gdyż – jak zapewnia Jagieliński – ludowców nie interesują fotele, ale stabilizacja kraju. Z kolei szef klubu SLD, Jerzy Jaskiernia, nie wyklucza dalszego zacieśniania porozumienia, aż do utworzenia koalicji rządowej SLD-UP i Partii Ludowo-Demokratycznej.

Szefowie klubów SLD i UP podkreślili też, że tworzenie większości parlamentarnej nie zoatało jeszcze zakończone i będzie trwać nadal.

"Liczymy, że ten symboliczny akt przyciągnie kolejnych, dla których program naszej koalicji jest dobry dla Polski" - powiedział szef klubu UP Janusz Lisak. Natomiast Jerzy Jaskiernia zapowiedział, że"jest to pierwszy krok, to nie zamyka możliwości dalszego porządkowania parlamentarnej sceny politycznej i dialogu ze środowiskami opozycyjnymi. Przekonacie się państwo, że ten proces będzie trwał dalej".

Daniel Kryś

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.

1949 - Zawieszenie broni w wojnie izraelsko-arabskiej.