SLD-UP + 6

[2003-03-14 16:29:14]

Sojusz Lewicy Demokratycznej i Unia Pracy zawarły w piątek koalicję parlamentarną z Partią Ludowo-Demokratyczną Romana Jagielińskiego. PLD ma w sejmie 6 osobowe koło.

Porozumienie o zawarciu koalicji podpisali z Jagielińskim szefowie klubów parlamentarnych – SLD Jerzy Jaskiernia i UP Janusz Lisak. W umowie koalicyjnej czytamy, że porozumienie ma służyć „sprawnemu działaniu Sejmu w nowej sytuacji politycznej”. Koalicja ma wspierać działania rządu Leszka Millera.

Posłowie tworzący koło parlamentarne PLD weszli do Sejmu z list SLD i Samoobrony. Do tej pory w głosowaniach i tak popierali rząd, więc porozumienie układu sił w Sejmie specjalnie nie zmieni. Koło nie dostało sanowisk w rządzie, gdyż – jak zapewnia Jagieliński – ludowców nie interesują fotele, ale stabilizacja kraju. Z kolei szef klubu SLD, Jerzy Jaskiernia, nie wyklucza dalszego zacieśniania porozumienia, aż do utworzenia koalicji rządowej SLD-UP i Partii Ludowo-Demokratycznej.

Szefowie klubów SLD i UP podkreślili też, że tworzenie większości parlamentarnej nie zoatało jeszcze zakończone i będzie trwać nadal.

"Liczymy, że ten symboliczny akt przyciągnie kolejnych, dla których program naszej koalicji jest dobry dla Polski" - powiedział szef klubu UP Janusz Lisak. Natomiast Jerzy Jaskiernia zapowiedział, że"jest to pierwszy krok, to nie zamyka możliwości dalszego porządkowania parlamentarnej sceny politycznej i dialogu ze środowiskami opozycyjnymi. Przekonacie się państwo, że ten proces będzie trwał dalej".

Daniel Kryś

25 listopada:

1917 - W Rosji Radzieckiej odbyły się wolne wybory parlamentarne. Eserowcy uzyskali 410, a bolszewicy 175 miejsc na 707.

1923 - W Turku urodził się Mauno Koivisto, polityk Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, w latach 1968-70 i 1979-82 premier, a w latach 1982-94 prezydent Finlandii.

1947 - USA: Ogłoszono pierwszą czarną listę amerykańskich artystów filmowych podejrzanych o sympatie komunistyczne.

1968 - Zmarł Upton Sinclair, amerykański pisarz o sympatiach socjalistycznych; autor m.in. wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydanej pt. "Grzęzawisko").

1998 - Brytyjscy lordowie-sędziowie stosunkiem głosów 3:2 uznali, że Pinochetowi nie przysługuje immunitet, wobec czego może być aresztowany i przekazany hiszpańskiemu wymiarowi sprawiedliwości.

2009 - José Mujica zwyciężył w II turze wyborów prezydenckich w Urugwaju.

2016 - W Hawanie zmarł Fidel Castro, przywódca rewolucji kubańskiej.