Częstochowa: "Solidarność" w obronie pracowników szpitali

[2008-06-10 20:14:57]

10 czerwca w Częstochowie odbyła się manifestacja w obronie praw pracowników prywatyzowanych szpitali miejskich.

Zdaniem częstochowskiej "S", za permanentne niedofinansowanie służby zdrowia, nieudolne zarządzanie przez dyrektorów szpitali i poczynione przez nich długi, zbyt niskie kontrakty narzucane świadczeniodawcom przez Narodowy Fundusz Zdrowia zapłacą pracownicy.

Wprowadzany od kilku miesięcy w życie projekt zakłada, że samorząd przejmie długi szpitali, które spłaca zaciągniętym przez siebie kredytem, a szpitale po przeprowadzeniu procesu likwidacji rozpoczną działalność pod szyldem Częstochowskiego Centrum Zdrowia jako spółka prawa handlowego, w której udziały obejmie miasto. Zmiany były przygotowywane w tajemnicy. Opinia publiczna dowiedziała się o nich po nagłośnieniu przez uczestników zeszłorocznej pikiety "S" pod Urzędem Miasta.

Władze miasta liczą, że "nowy" szpital będzie - prócz wykonywania bezpłatnych dla pacjentów zabiegów i operacji finansowanych przez Narodowy Fundusz Zdrowia - także zarabiać, świadcząc usługi komercyjne. Pacjenci obawiają się jednak, że spowoduje to wydłużenie i tak już wielomiesięcznych kolejek do niektórych specjalistów. Pracownicy natomiast boją się obniżek swoich niewysokich płac i utraty miejsc pracy.

Pracownicy skarżą się, że o przekształceniach dużo się teraz mówi, ale nie z nimi. W listopadzie 2007 r. wiceprezydent Jacek Betnarski, odpowiedzialny w Urzędzie Miasta za sprawy służby zdrowia, powiedział, jak będzie wyglądał proces przekształcenia publicznych szpitali w spółkę. Wraz z likwidacją Miejskiego Szpitala Zespolonego wszyscy pracownicy zostaną zwolnieni i otrzymają oferty pracy w nowym podmiocie. Betnarski obiecał, że po zmianach w szpitalach nikt nie straci pracy. Później jednak pojawiły się szacunki, przygotowane przez wynajętą przez UM firmę zewnętrzną, że redukcja personelu wyniesie około 20 proc. Ostatnio mówi się o 200 osobach, które mają nie dostać ofert pracy, co oznacza 1/3 z ok. 650 zatrudnionych w dwóch miejskich szpitalach.

Waldemar Chamala

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.