Warszawa: Jak poprawiać sytuację pracowników

[2008-06-11 12:41:50]

8 czerwca w Warszawskim Centrum Społecznym Młodych Socjalistów odbyła się dyskusja, poświęcona sytuacji pracowników, których nie chronią zapisy Kodeksu Pracy. Paneliści - Grzegorz Ilka z Ogólnopolskiego Pracowniczego Związku Zawodowego Konfederacja Pracy i Karol Templin z Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza - wskazywali, że w obecnym systemie prawnym związki mają ograniczoną możliwość pomocy takim pracownikom.

Zdaniem dyskutantów największym problemem jest fakt, że osoby, które de facto pozostają w stosunku pracy z pracodawcą, formalnie są zatrudnione na umowę o dzieło lub zlecenie. Podkreślali oni że jest to szkodliwe społecznie, bo powszechność tego zjawiska sprawia, że duża grupa pracujących pozbawiona jest praw, które im się w związku z wykonywaniem pracy należą, a także, że praktyka ta jest także sprzeczna z Kodeksem Pracy, który zabrania zastępowania umów o pracę - umowami cywilnoprawnymi.

Związkowcy postulowali rozszerzenie ochrony prawnej pracujących na umowach cywilno-prawnych (minimalna płaca godzinowa, rozstrzyganie sporów z pracodawcą w sądach pracy), ale wskazywali też, że na scenie politycznej brakuje sił, które mogłyby przeforsować pro-pracownicze rozwiązania.

Grzegorz Ilnicki

23 października:

1915 - 25 tysięcy kobiet na ulicach Nowego Jorku domagało się przyznania praw wyborczych.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej dokonał zamachu na Bar Podlaski w Warszawie, zabijając 18 hitlerowców.

1944 - Założono Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

1956 - Początek powstania na Węgrzech.

2018 - Nguyễn Phú Trọng (KPW) został prezydentem Wietnamu.