Czarnogóra: Protesty proserbskiej opozycji

[2008-10-14 21:12:38]

13 października w stolicy Czarnogóry, Podgoricy, odbyła się demonstracja w związku z uznaniem przez władze tego kraju niepodległości Kosowa. Przeciwko decyzji rządu Milo Đukanovića protestowała proserbska opozycja oraz przedstawiciele Serbskiej Cerkwii Prawosławnej na czele z metropolitą diecezji czarnogórskiej arcybiskupem Amfilohije.

Akcję zorganizowały centroprawicowy Ruch na rzecz Przemian (Pokret za promjene), lewicowa Socjalistyczna Partia Ludowa Czarnogóry (Narodna socijalistička stranka Crne Gore), konserwatywna Partia Ludowa (Narodna Stranka), konserwatywna Demokratyczna Partia Serbów (Demokratska srpska stranka) oraz Serbska Lista (Srpska lista) skupiająca m.in. konserwatywną Serbską Partię Ludową (Srpska narodna stranka), nacjonalistyczną Partię Serbskich Radykałów (Stranka srpskih radikala) i Demokratyczną Partię Jedności (Demokratska stranka jedinstva).

Blisko 15 tysięcy tysięcy demonstrantów domagało się aby czarnogórski rząd najpóźniej do 15 października anulował decyzję o uznaniu niepodległości Kosowa. Chcieli także aby w tej sprawie odbyło się referendum. Demonstranci skandowali: "Zdrada! Zdrada!" oraz "Kosowo stanowi serce Serbii", mieli ze sobą flagi Serbii, a także Hiszpanii i Grecji.

Po dojściu manifestacji pod Pałac Prezydencki i parlament rozpoczęły się starcia z policją. 34 osoby zostały ranne, zatrzymano 28. Jak podała agencja prasowa Tanjug czarnogórska policja użyła gumowych kul aby rozproszyć tłum.

Szymon Martys

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.