Czarnogóra: Protesty proserbskiej opozycji

[2008-10-14 21:12:38]

13 października w stolicy Czarnogóry, Podgoricy, odbyła się demonstracja w związku z uznaniem przez władze tego kraju niepodległości Kosowa. Przeciwko decyzji rządu Milo Đukanovića protestowała proserbska opozycja oraz przedstawiciele Serbskiej Cerkwii Prawosławnej na czele z metropolitą diecezji czarnogórskiej arcybiskupem Amfilohije.

Akcję zorganizowały centroprawicowy Ruch na rzecz Przemian (Pokret za promjene), lewicowa Socjalistyczna Partia Ludowa Czarnogóry (Narodna socijalistička stranka Crne Gore), konserwatywna Partia Ludowa (Narodna Stranka), konserwatywna Demokratyczna Partia Serbów (Demokratska srpska stranka) oraz Serbska Lista (Srpska lista) skupiająca m.in. konserwatywną Serbską Partię Ludową (Srpska narodna stranka), nacjonalistyczną Partię Serbskich Radykałów (Stranka srpskih radikala) i Demokratyczną Partię Jedności (Demokratska stranka jedinstva).

Blisko 15 tysięcy tysięcy demonstrantów domagało się aby czarnogórski rząd najpóźniej do 15 października anulował decyzję o uznaniu niepodległości Kosowa. Chcieli także aby w tej sprawie odbyło się referendum. Demonstranci skandowali: "Zdrada! Zdrada!" oraz "Kosowo stanowi serce Serbii", mieli ze sobą flagi Serbii, a także Hiszpanii i Grecji.

Po dojściu manifestacji pod Pałac Prezydencki i parlament rozpoczęły się starcia z policją. 34 osoby zostały ranne, zatrzymano 28. Jak podała agencja prasowa Tanjug czarnogórska policja użyła gumowych kul aby rozproszyć tłum.

Szymon Martys

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).