Czarnogóra: Protesty proserbskiej opozycji

[2008-10-14 21:12:38]

13 października w stolicy Czarnogóry, Podgoricy, odbyła się demonstracja w związku z uznaniem przez władze tego kraju niepodległości Kosowa. Przeciwko decyzji rządu Milo Đukanovića protestowała proserbska opozycja oraz przedstawiciele Serbskiej Cerkwii Prawosławnej na czele z metropolitą diecezji czarnogórskiej arcybiskupem Amfilohije.

Akcję zorganizowały centroprawicowy Ruch na rzecz Przemian (Pokret za promjene), lewicowa Socjalistyczna Partia Ludowa Czarnogóry (Narodna socijalistička stranka Crne Gore), konserwatywna Partia Ludowa (Narodna Stranka), konserwatywna Demokratyczna Partia Serbów (Demokratska srpska stranka) oraz Serbska Lista (Srpska lista) skupiająca m.in. konserwatywną Serbską Partię Ludową (Srpska narodna stranka), nacjonalistyczną Partię Serbskich Radykałów (Stranka srpskih radikala) i Demokratyczną Partię Jedności (Demokratska stranka jedinstva).

Blisko 15 tysięcy tysięcy demonstrantów domagało się aby czarnogórski rząd najpóźniej do 15 października anulował decyzję o uznaniu niepodległości Kosowa. Chcieli także aby w tej sprawie odbyło się referendum. Demonstranci skandowali: "Zdrada! Zdrada!" oraz "Kosowo stanowi serce Serbii", mieli ze sobą flagi Serbii, a także Hiszpanii i Grecji.

Po dojściu manifestacji pod Pałac Prezydencki i parlament rozpoczęły się starcia z policją. 34 osoby zostały ranne, zatrzymano 28. Jak podała agencja prasowa Tanjug czarnogórska policja użyła gumowych kul aby rozproszyć tłum.

Szymon Martys

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).