Czarnogóra: Protesty proserbskiej opozycji

[2008-10-14 21:12:38]

13 października w stolicy Czarnogóry, Podgoricy, odbyła się demonstracja w związku z uznaniem przez władze tego kraju niepodległości Kosowa. Przeciwko decyzji rządu Milo Đukanovića protestowała proserbska opozycja oraz przedstawiciele Serbskiej Cerkwii Prawosławnej na czele z metropolitą diecezji czarnogórskiej arcybiskupem Amfilohije.

Akcję zorganizowały centroprawicowy Ruch na rzecz Przemian (Pokret za promjene), lewicowa Socjalistyczna Partia Ludowa Czarnogóry (Narodna socijalistička stranka Crne Gore), konserwatywna Partia Ludowa (Narodna Stranka), konserwatywna Demokratyczna Partia Serbów (Demokratska srpska stranka) oraz Serbska Lista (Srpska lista) skupiająca m.in. konserwatywną Serbską Partię Ludową (Srpska narodna stranka), nacjonalistyczną Partię Serbskich Radykałów (Stranka srpskih radikala) i Demokratyczną Partię Jedności (Demokratska stranka jedinstva).

Blisko 15 tysięcy tysięcy demonstrantów domagało się aby czarnogórski rząd najpóźniej do 15 października anulował decyzję o uznaniu niepodległości Kosowa. Chcieli także aby w tej sprawie odbyło się referendum. Demonstranci skandowali: "Zdrada! Zdrada!" oraz "Kosowo stanowi serce Serbii", mieli ze sobą flagi Serbii, a także Hiszpanii i Grecji.

Po dojściu manifestacji pod Pałac Prezydencki i parlament rozpoczęły się starcia z policją. 34 osoby zostały ranne, zatrzymano 28. Jak podała agencja prasowa Tanjug czarnogórska policja użyła gumowych kul aby rozproszyć tłum.

Szymon Martys

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.