ZKDP: "Newsweek" wyprzedził "Gościa Niedzielnego", wzrost "Angory"

[2008-10-15 19:21:09]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy podał dane o sprzedaży tygodników opinii w lipcu bieżącego roku. Wynika z nich, że pierwsze miejsce wciąż zajmuje "Polityka", która wyprzedza "Newsweeka" i "Gościa Niedzielnego".

Średnia sprzedaż "Polityki" wyniosła w lipcu 2008 r. 149.505 egzemplarzy, czyli o ponad 3 tys. więcej niż w czerwcu 2008 r. i o ponad 22 tys. mniej niż w czerwcu 2007 r.

Na drugie miejsce awansował "Newsweek", którego średnia sprzedaż w lipcu 2008 r. wyniosła 122.606 egzemplarzy, czyli o ponad 1 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 9 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na trzecie miejsce spadł "Gość Niedzielny", którego średnia sprzedaż w lipcu 2008 r. wyniosła 122.409 egzemplarzy, czyli o prawie 2 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i minimalnie więcej niż rok wcześniej.

Na czwartym miejscu jest "Wprost", którego średnia sprzedaż w lipcu 2008 r. wyniosła 114.707 egzemplarzy, czyli o prawie 7 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 62 tys. mniej niż rok wcześniej.

Kolejne miejsca zajęły: "Przekrój" – 59.282 (minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 5 tys. mniej niż rok wcześniej), "Przewodnik Katolicki" – 28.029 (o prawie 1 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. mniej niż rok wcześniej), "Gazeta Polska" – 26.747 (o ponad 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. więcej niż rok wcześniej) "Przegląd" – 24.664 (o ponad 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 2 tys. mniej niż rok wcześniej), "Tygodnik Powszechny" – 18.845 (o prawie 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. więcej niż rok wcześniej).

ZKDP podał też dane odnośnie sprzedaży tygodników zamieszczających przedruki z prasy polskiej i zagranicznej. Zgodnie z nimi tygodnik "Angora" sprzedał w lipcu 2008 r. 306.150 egzemplarzy (o prawie 13 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 13 tys. więcej niż rok wcześniej), a "Forum" 19.531 (o prawie 3 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 1 tys. więcej niż rok wcześniej).

Piotr Szumlewicz

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 maja:

1818 - W Trewirze urodził się Karol Marks.

1923 - Helena Jurgielewicz jako pierwsza Polka otrzymała dyplom lekarza weterynarii po ukończeniu z ogólnym wynikiem celującym Akademii Medycyny Weterynaryjnej we Lwowie.

1950 - Pogrzeb Kazimierza Pużaka na Starych Powązkach.

1993 - Rozpoczął się strajk sfery budżetowej.

2005 - Wybory do Izby Gmin w Wielkiej Brytanii wygrała Partia Pracy zdobywając 37% głosów.

2010 - W Grecji rozpoczęły się protesty społeczne.